Vişne (Cerasus vulgaris miller) çeliklerinin kambiyum faaliyeti üzerinde çinko stresine karşı indol asetik asit, gibberellik asit ve kinetin karışımlarının etkileri
The effects of indole-3-acetic acid, gibberellic acid and kinetin mixtures on cambial activity in sour cherry (Cerasus vulgaris miller) cuttings exposed to zinc stress
  1. Tez No: 285515
  2. Yazar: KEMAL YÜCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR TİLEKLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Kambiyum faaliyeti, Bitki büyüme hormonları, Kurşun, Cerasus vulgaris Miller, Cambial activity, Plant growth hormones, Zinc, Cerasus vulgaris Miller
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada 10, 20, 30 ppm hormon karışımları (indol-3-asetik asit + gibberellik asit + kinetin) ile 0.1, 0.3, 0.5 ve 1 ppm çinko konsantrasyonlarının ayrı ayrı ve karışımlarının vişne (Cerasus vulgaris Miller) çeliklerinin kambiyum faaliyeti üzerine etkileri araştırıldı.Bitkilerin morfolojik ve anatomik gelişmeleri gözlendi. Çinko ile muamele edilen bitki yaprakları kontrole göre daha yeşildi. Çinko ile muamele edilen bitkiler daha önce solmaya başladı.Elde edilen anatomik bulgulara göre kambiyal zon kalınlığı, kambiyal zon hücre sırası, kambiyal zon hücrelerinin radyal ve teğetsel genişliği artan çinko konsantrasyonuyla azaldı ve artan hormon konsantrasyonuyla arttı. Kambiyal zon hücrelerinin radyal ve teğetsel çeper kalınlığı artan çinko konsantrasyonuyla arttı ve artan hormon konsantrasyonuyla azaldı.Sonuç olarak vişne çeliklerinin kambiyum faaliyeti üzerinde bitki hormonlarının çinkonun zararlı etkilerini önemli derecede azalttığı bulundu.
Özet (Çeviri)
In the present study, the effects of 10, 20, 30 ppm hormon mixtures (indole-3-acetic acid + gibberellic acid + kinetin) with 0.1, 0.3, 0.5 and 1 ppm zinc concentrations alone and their mixtures on the cambial activity of sour cherry (Cerasus vulgaris Miller) cuttings were investigated.The morphological and anatomical developments of the plants was observed. The leaves of the plants treated with zinc were found to be more green when compared with the control. Plants treated with zinc faded earlier than the controlThe cambial zone thickness, the cambial zone cell row, the radial and tangential lengths of the cambial zone cells decreased with increasing concentrations of zinc and increased with increasing concentrations of hormon. The radial and tangential wall widths of the cambial zone cells increased with increasing concentrations of zinc and decreased with increasing concentrations of hormonsAs a result, it was found that plant hormones importantly improved the harmful effects of zinc on the cambial activity of the plant cuttings