Effect of initial support of excavation on seismic performance of cut and cover structures
Ön kazının sistemlerinin aç-kapa tip yapılarda deprem davranışına olan etkisi
  1. Tez No: 285561
  2. Yazar: HAMİDREZA REZAEİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALP CANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aç-kapa yapıların sismik tasarımı, kazı için ön destek sistemleri, yapı zemin etkileşimi, basitleştirilmiş tünel ve zemin etkileşimi metodu, Seismic design of cut and cover tunnels, Initial supports of the excavation, Soil-structure interaction, Simplified tunnel-ground interaction method, Free-field racking deformation of cut and cover tunnels
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma içinde ön kazı sistemleri ve ilgili gömme derinliğinin aç-kapa tünellerin deprem davranışına olan etkileri incelenmiştir. Aç-kapa tünel yapıları genellikle sığ tip olup dikdörtgen geometri yapılar kullandığı zaman hızlı yapım ve ekonomik çözümler sağlayabilmektedir. Aç-kapa tünel yapımında, genellikle ön kazı yapı sistemleri kullanmaktadır. Ön kazı yapı sistemleri rijit destekli sistemler olup tanjant kazık veya sekant kazık sistemlerinden oluşmaktadır. Bu sistemler ana yeraltı yapısı inşa edildikten sonra da yerinde kalmaktadır. Ana yapı tasarımı sırasında ön kazı yapı sistemlerin davranışına olan etkileri mühendislik hesapları içinde yer almamaktadır. Bu çalışma içinde ön kazı yapı sistemlerinin ana yapının deprem davranışına olan etkilerini inceleyebilmek için dinamik sonlu elemanlar analizi kullanılarak inceleme yapılmıştır. Üç farklı tünel yapısı, zemin sınıfı ve deprem kuvvetli yer hareketi incelemiştir. Zemin sınıfına göre yer altı yapısının deprem etkileri altında dinamik davranışı değerlendirilmiş ve zemin sınıf iyileştikçe ön kazı yapı sistemlerinin ana yapı deprem davranışlarına olan etkisi azaldığı gözlenmiştir. Bundan dolayı zemin sınıfı zayıf olan bölgelerde bu çalışma içinde anlatılan tipten bir dinamik analiz yapmak gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The effect of the initial support and its embedment depth, on the seismic performance of cut and cover tunnels is investigated. Cut and cover construction is one of the fastest and cheapest methods for constructing rectangular shallow tunnels. Construction of cut and cover structure in soil usually starts with installation of the initial support of excavation system, which may consists of rigid type of initial supports such as tangent piles or secant piles. These systems usually remain in place after completion of the final structure. However, to simplify the design, it is a common practice to ignore the contribution of initial support. In this study the effect of initial support of excavation on the seismic performance of cut and cover tunnels is investigated by means of a detailed dynamic finite element analysis. Three different tunnel geometries, three soil types and three acceleration histories were considered Results of the study show that depending on the soil stiffness (soft, medium, or stiff soil), the dynamic response of the tunnel deformations are affected significantly by the initial support of excavation. The effect of the initial support diminishes as the quality of the soil improves. Therefore, dynamic analyses are recommended for the final design of this type of structures especially in soft soils.