GPS-based real-time orbit determination of artificial satellites using kalman, particle, unscented kalman and h-infinity filters
Kalman, parçacık, sezgisiz kalman ve H-sonsuz filtreleri kullanılarak yapay uyduların yörüngelerinin GPS-bazlı gerçek-zamanlı belirlenmesi
  1. Tez No: 285569
  2. Yazar: EREN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ONUR KARSLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Jeodezi ve Fotogrametri, Mühendislik Bilimleri, Science and Technology, Geodesy and Photogrammetry, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Gerçek-Zamanlı Yörünge Belirleme, Navigasyon, GPS, Özyineli Filtreler, Yapay Uydular
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Günümüzde, küresel kapsama, sürekli izleme ve yüksek doğruluk sunan Küresel Konumlandırma Sistemi (Global Positioning System, GPS), alçaktan uçan uyduların gerçek zamanlı yörüngelerinin hassas bir şekilde belirlenmesinde birincil izleme sistemi (tracking system) olarak tercih edilmektedir.Bu çalışmada, genişletilmiş Kalman (extended Kalman filter), sezgisiz Kalman (unscented Kalman filter), düzenlenmiş parçacık (regularized particle filter), genişletilmiş Kalman parçaçık (extended Kalman particle filter) ve H-sonsuz (H-infinity filter) filtreleri ile gerçek-zamanlı yörünge belirleme algoritmaları geliştirilmiştir.Özellikle, şu ana kadar gerçek-zamanlı yörünge belirlemede kullanılmayan parçaçık filtreleri bu çalışmada değerlendirilmiş ve H-sonsuz filtresi belirtilen tüm gerçek GPS gözlemleri kullanılarak incelenmiştir. Bunun yanı sıra, sezgisiz Kalman filtresinin performansı GPS GRAPHIC (Group and Phase Ionospheric Correction) gözlemleri kullanılarak irdelenmiştir.Algoritmaların performans değerlendirmesinde farklı GPS gözlemleri (C/A code pseudorange, navigation solution and GRAPHIC) dikkate alınmaktadır.Gerçek zamanlı yörünge belirleme algoritmaları için yukarıda tanımlanan özyineli filtreler kullanılarak bir yazılım paketi geliştirilmiştir. Yazılım, MATLAB© R2010 programlama dili ortamında nesne tabanlı mimariye dayalı üretilmiş ve test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, Global Positioning System (GPS) which provide global coverage, continuous tracking capability and high accuracy has been preferred as the primary tracking system for onboard real-time precision orbit determination of Low Earth Orbiters (LEO).In this work, real-time orbit determination algorithms are established on the basis of extended Kalman, unscented Kalman, regularized particle, extended Kalman particle and extended H-infinity filters.Particularly, particle filters which have not been applied to the real time orbit determination until now are also performed in this study and H-infinity filter is presented using all kinds of real GPS observations. Additionally, performance of unscented Kalman filter using GRAPHIC (Group and Phase Ionospheric Correction) measurements is investigated.To evaluate performances of all algorithms, comparisons are carried out using different types of GPS observations concerning C/A (Coarse/Acquisition) code pseudorange, GRAPHIC and navigation solutions.A software package for real time orbit determination is developed using recursive filters mentioned above. The software is implemented and tested in MATLAB© R2010 programming language environment on the basis of the object oriented programming schema.Keyword : Real-Time Orbit Determination, Navigation, GPS, Recursive Filters, Artificial Satellites