Comparative effects of emodin on biological activities of MCF-7 and MDA-231 cell lines
Emodinin MCF-7 ve MDA-231 hücre hatlarının biyolojik aktiviteleri üzerindeki karşılaştırmalı etkileri
  1. Tez No: 285641
  2. Yazar: ELİF SAKALLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUDE İŞCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Emodin, MCF-7 MDA-231, sitotoksisite, apoptoziz, glutatyon S-transferaz, mikrodizin analizi, Emodin, MCF-7 MDA-231, cytotoxicity, apoptosis, glutathione S-transferase, microarray analysis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Emodin (1,3,8-trihidroksil-6-metilantrakuinon), eski zamanlardan beri tıpta tedavi için kullanılan bitkisel ilaçların bir bileşeni olup, Rheum bitkilerinde bulunan, enflamasyona ve kansere karşı etkiler gösteren bir fitoestrojendir. Biz araştırmamızda, emodinin MCF-7 ve MDA-231 hücre hatlarındaki etkilerini karşılaştırmalı olarak inceledik.Hücre toksisitesi testleri ve inverted mikroskop görüntüleri, emodinin 48 saat süreyle, artan konsantrasyonlarda, hücre sayısını her iki hücrede de azalttığını gösterdi. Tryphan blue boyasıyla ile hücre sayımıyla IC50 değerleri MCF-7 hücresinde 8.40µg/ml, MDA-231 hücresinde 12.17µg/ml olarak hesaplandı.Eş zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu metoduyla belirlenen gen ekspresyon analizlerine göre, 48 saat süreyle artan konsantrasyonlarda emodin uygulanmasıyla, MCF-7 hücrelerinde Bax gen ifadesi artarken, Bcl-2 gen ifadesi azaldı. Bax/ Bcl-2 oranı, 10 µg emodin/ml uygulamasında, MCF-7 hücresinde 9.2, MDA-231 hücresinde 1.6 olarak belirlendi. Bu sonuç emodinin MCF-7 hücresini apoptoza götürdüğünü gösterdi. Mikrodizin analizinde ilgili gen ifadelerinde benzer değişiklikler saptandı. TUNEL yöntemiyle, konfokal mikroskop kullanılarak, MCF-7 hücresinde DNA kırılmaları gözlendi.Emodin, 48 saat süreyle, MCF-7 hücrelerinin CDNB substratı kullanılarak ölçülen sitozolik GST enzim aktivitelerini MDA-231 hücrelerine göre önemli oranda daha çok etkiledi. 5µg/ml emodin konsantrasyonuna kadar enzim aktivitesi kontrole göre %100 oranında artarken, yüksek emodin konsantrasyonlarında enzim aktivitesi kontrol seviyesine düştü. MDA-231 hücrelerinde ise emodinin çalışılan konsantrasyonlarında istatistiksel olarak anlamlı değişiklikler yapmadığı belirlendi. Mikroarray analizi sonuçlarına göre, emodin GST izozimlerinin gen ifadelerini MCF-7 hücresinde, MDA-231 hücresine göre çok daha fazla oranda değiştirdi.
Özet (Çeviri)
Emodin (1,3,8-trihydroxy-6-methylanthraquinone) is a phytoestrogenic component of Rheum plant extracts which has been used for medical treatment since ancient times. It has been shown to have anti-inflammatory and anti-cancer effects. In our research, we aimed to study the biological effects of emodin on MCF-7 and MDA-231 cell lines.Cytotoxicity assays showed that emodin treatment for 48hours caused a concentration dependent decrease in viable cell numbers of both cell lines. As determined by cell counting with tryphan blue, IC50 values were 8.40 and 12.17 µg/ml for MCF-7 and MDA-231 cells, respectively.Apoptotic effects of emodin was investigated by measuring the changes in apoptotic and antiapoptotic gene expressions by qRT-PCR. In MCF-7 cells, Bax expression increased with increasing emodin concentrations, while Bcl-2 expression was downregulated. Bax/Bcl-2 ratio was calculated as 9.2 fold at 10µg emodin/ml treatment for 48 hours, indicating stimulation of apoptosis. However, Bax/Bcl-2 ratio was found 1.6 fold for MDA-231 cells. These results were in accordance with the results obtained from microarray analysis of related gene expressions. MCF-7 cells were more apoptotic in comparison to MDA-231 cells. DNA fragmentation was observed in MCF-7 cells by TUNEL method.GST enzyme activity that was measured using CDNB as substrate, was increased 100% with respect to control up to 5µg emodin/ml treatment of MCF-7 cells for 48 hours. However, effect of emodin on GST activity in MDA-231 cells was found insignificant. According to microarray analysis results, emodin affected the gene expressions of GST isozymes in MCF-7 cells much more than in MDA-231 cells.