A study to determine the cement slurry behaviour to prevent the fluid migration
Çimento karışımının akışkan göçünü engellemeye yönelik davranışlarını belirlemeye yönelik bir çalışma
  1. Tez No: 285667
  2. Yazar: GÜRAY KARAKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA VERŞEN KÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akışkan göçü, su kaybı, geçiş zamanı, kanallaşma, dik açı, API G sınıfı çimento, serbest su, yüksek formasyon basıncı, Fluid migration, fluid loss, transition time, channeling, right angle, API G class cement, free water, high formation pressure
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Çimentolama operasyonundan sonra ki hem kısa zaman periyodunda hem de uzun zaman periyodunda koruma borusu arkasına doğru gelişen akışkan göçü petrol endüstrisi için önemli bir problemdir. Yüksek formasyon basıncı, çimento karışımının donma esnasında yüksek oranda hacimsel küçülmesi, mekanik izolasyonun olmayışı ve de çimento karışımının donması esnasında istenilen donma eğrisinin elde edilememesi gibi sorunlar hidrokarbon göçüne neden olarak oldukça pahalı tamamlama operasyonlarına ve hatta kuyu terkine sebep olabilmektedir. Çözümler çeşitlilik göstermekle beraber yüksek yoğunluklu ve düşük su kaybı değerine sahip çimento karışımları ya da dik açı yapan donma profillerine sahip çimento karışımları bu çözümlere dahil edilmelidir.Bu çalışma kapsamında yapılan işlerde API G sınıfı çimentolarının temel kalite özelliklerinden biri olan serbest su değerinin akışkan göçü potansiyeline etkisi, farklı çimento örneklerinde ve de farklı fiziksel şartları da kapsayacak şekilde test edilerek değerlendirilmiştir. Bu çalışmada API G sınıfı çimento örnekleri kullanılmıştır. Her çimento numunesinin API G sınıfı çimento olduğunu standart kalite testleri yapılarak doğrulanmıştır. Ek olarak, ?Static Gel Strength Analyzer? temel test aleti olarak durgun jel mukavemeti ölçümünde kullanılmış ayrıca bu test sırasındaki faz arası geçiş zamanı ölçülmüştür.Bolu çimento, Nuh çimento ve Mix G çimentosu numuneleri, sırasıyla %2.5, %5, ve %3.12 serbest su değerlerine sahip olup test edilmişlerdir. En düşük serbest su miktarına sahip olan Bolu çimentonun, en düşük akışkan göçü potansiyeline sahip olduğu görülmüştür.Sonuç olarak, koruma borusu arkasına doğru gelişen akışkan göçü bir kuyunun ömrü için temel tehditlerden biridir. Uygun çimento karışımları bu tehdidi kolayca ortadan kaldırabilir ve de masrafları azaltan kuyu planlamalarını sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Fluid migration behind the cased holes is an important problem for oil and gas industry both considering short terms and long terms after cementing operation. For many reasons like high formation pressures, high shrinkage rate of cement slurry while setting, lack of mechanical seal, channeling due to cement slurry setting profile, hydrocarbon migration may occur and lead expensive recompletion operations and sometimes abandonment. Solutions to this problem vary including high density-low fluid loss cement slurry or right angle cement setting profile.During this study, the effect of ?free water? which is the basic quality property of API G class cement, on fluid migration potential has been tested for different samples and in combination with different physical conditions. For this study API G class cements have been used. In order to justify the quality of each cement sample standard API G class quality tests were conducted. Moreover, as a main instrument ?Static Gel Strength Analyzer? is used to measure the static gel strength of cement slurry and how long it takes to complete transition time.Bolu cement, Nuh cement, and Mix G cement samples were tested according to their free fluid values which are %2.5, %5, %3.12 respectively, and it is found that the Bolu cement with lowest free fluid content has the lowest potential for fluid migration.As a conclusion, fluid migration through behind the cased hole is a major threat for the life of the well. Appropriate cement slurry system may easily defeat this threat and lead cost saving well plans.