Development of a new seismic isolator named 'ball rubber bearing'
Bilyeli kauçuk mesnet olarak adlandırılan yeni bir sismik izolatörün geliştirilmesi
- Tez No: 285708
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞURHAN AKYÜZ, YRD. DOÇ. DR. ALP CANER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Deprem Mühendisliği, Earthquake Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sismik İzolatör, Kauçuk, Çelik Bilye, Enerji Sönümleme, Sürtünme, Seismic Isolator, Rubber, Steel Ball, Energy Dissipation, Friction
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Bu tezde sunulan deneysel çalışma yaygın olarak kullanılan elastomer mesnedin ortasında açılan deliğe küçük çaplı çelik bilyeler doldurulması ve bu bilyelerin yatay yüklerden kaynaklanan ötelenmeler altında sürtünme vasıtası ile deliğin içerisinde enerji sönümlemesi neticesinde elastomer mesnedin enerji sönümleme kapasitesini arttırarak yeni bir kauçuk esaslı sismik izolatör tipi geliştirmeyi amaçlamaktadır. Önerilen mesnet tipi ?Bilyeli Kauçuk Mesnet (BKM)? olarak adlandırılmaktadır. Değişik geometrik ve malzeme özelliklerine sahip çok sayıda BKM üretilmiş ve değişik düşey yükler altında tersinir çevrimsel yatay yükleme testleri gerçekleştirilmiştir. Mesnedin ortasındaki delikteki ilave sargı etkisinin BKM'in performansına olan etkisini araştırmak için bazı ilave testler yapılmıştır. Test sonuçları, BKM'in tasarım denklemlerini geliştirmek için kullanılmıştır. Test sonuçlarını doğrulamak için detaylı bir lineer olmayan sonlu elemanlar modeli oluşturulmuştur. Önerilen analitik modelin mesnetlerin histeretik davranışını yansıttığıgörülmüştür. BKM'lerin tasarımında, önerilen lineer olmayan sonlu elemanlar modeli ve tasarım denklemleri beraber kullanılabilir.Çok sayıda test sonucu, çelik bilyelerin enerji sönümlemekle beraber aynı zamanda elastomer mesnetin yatay ve düşey rijitliğini de arttırdığını ortaya koymuştur. Bilyeli Kauçuk Mesnetlerin (BKM) enerji sönümleme kapasitelerinin artan yük döngüleri altında azalmadığı gözlemlenmektedir ki bu da BKM'in oldukça güvenilir sismik performansını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The experimental research presented in this dissertation aims to develop a new rubber?based seismic isolator type on the basis of the idea that the damping of a conventional annular elastomeric bearing (EB) can be increased by filling its central core with small diameter steel balls, which dissipate energy via friction inside the confined hole of the bearing during their movements under horizontal loads. The proposed bearing type is called ?Ball Rubber Bearing (BRB)?. A large set of BRBs with different geometrical and material properties are manufactured and tested under reversed cyclic horizontal loading at different vertical compressive load levels. Effect of supplementary confinement in the central hole of the bearing to performance of BRB is studied by performing some additional tests. Test results are used to develop design equations for BRB.A detailed non-linear finite element model is developed to verify the test results. The proposed analytical model is determined to simulate the structural hysteretic behaviour of the bearings. In design of BRBs, the proposed design guideline can be used in conjunction with the proposed non-linear finite element analysis.Extensive test results indicate that steel balls do not only increase the energy dissipation capacity of the elastomeric bearing (EB) but also increase its horizontal and vertical stiffness. It is also observed that the energy dissipation capacity of a BRB does not degrade as the number of loading cycles increases, which indicates remarkably reliable seismic performance.