İlköğretimde uygulamalı ritim eğitiminin öğrencilerin müzik dersine ilişkin tutumlarına etkisi
The effects of the rhythm education on students towards the music subject in primary schools
  1. Tez No: 285757
  2. Yazar: ÖZKAN APAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT SEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ptractical, Rythm education, music, music lesson, attitude, effect
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitimin Kültürel Temelleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırma, ilköğretimde uygulamalı ritim eğitiminin öğrencilerin müzik derslerine ilişkin tutumlarına etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır.Bu amaçla Ankara Özel İlkem Kolejinde ilköğretim 6. ve 8. sınıflarda deneysel bir çalışma yapılmıştır.6-B ve 8-B sınıfı deney grubu, 6-A ve 8-A sınıfı kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Deney grubu ile her dersin 30 dakikası öğrenim programına göre son 10 dakikası uygulamalı ritim eğitimi ile yapılmıştır. Kontrol grubuyla 40 dakikalık müzik dersi öğrenim programına göre yapılmıştır. Deney grubuyla yapılan ritim eğitimi Ek-3'te ?Uygulamalı Ritim Eğitimine Başlama? bölümünde ayrıntılı yer almaktadır.Deney ve kontrol grubu belirlendikten sonra 8 ders saati boyunca dersler yapılmış daha sonra her iki gruba da son test uygulanmıştır. Veriler toplanıp çözümlenmiştir.Çözümler sonucunda bulgular değerlendirilmiş ve uygulamalı ritim eğitimi alan deney grubu öğrencilerinin müzik dersine ilişkin tutumlarında lehte anlamlı farklılıklar ortaya çıkmıştır.Anahtar sözcükler : Ritim eğitimi,müzik , müzik dersi, tutum, etki.
Özet (Çeviri)
This research has been prepeared by aiming of examining the effects of the rhythm education on students towards the music subject in primary scholls.Classroom is the enviroment where education is higly realized. In order to realize education in the schools and classroom and to teach the behavior we want our students have is definitely affected bu attiudes of the students to the subject.If the students develop positive attitude towards the subjects, they will be motivated and well ? prepared before classes. In such kind of classes, the teacher teaches more effectively.On this purpose, I have done an experimental study in the 6. and 8. grades in the Private İlkem College in Ankara. By seperation classes in two group; the trial and the control ones, the trial group has been taught music subject supported by rhythm education while the control group has been taught in traditional way for two months. After we analyzed the data, results have been evaluated. As a conclusion, the trail group developed a possitive attitude to music.