Otizmi olan çocuklara diş fırçalama becerisinin öğretiminde eşzamanlı ipucuyla öğretimin etkililiği
The effectiveness of teaching with simultaneous prompting at the teaching of the tooth brushing skill to autism children
  1. Tez No: 285765
  2. Yazar: GÜLCAN TAPTIK ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. EMİNE ERATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm, Yanlışsız Öğretim, Eşzamanlı İpucu Yöntemi, Autism, simultaneous prompting, Errorless Teaching
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zihin Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmada otizmi olan çocuklara diş fırçalama becerisi öğretiminde eşzamanlı ipucuyla öğretimin etkililiği araştırılmıştır. Ayrıca araştırmada eşzamanlı ipucuyla öğretimin ortam, zaman ve araç - gereçler arası genelleme ve uygulama sona erdikten 1, 2 ve 4 hafta sonraki izleme etkisi de araştırılmıştır. Bu araştırmada amaca ulaşmak için, tek denekli araştırma yöntemlerinden denekler arası yoklama evreli çoklu yoklama modeli kullanılmıştırAraştırma Tekirdağ İli Çorlu İlçesinde bir İlköğretim okulu bünyesinde bulunan Bağımlı Oçem'e devam eden diş fırçalama becerisi ön koşul davranışlarını yerine getiren yaşları 9 ila 10 arasında değişen 2 kız ve bir erkek öğrenci ile yürütülmüştür. Eşzamanlı ipucuyla diş fırçalama becerisinin öğretimindeki etkililiğini değerlendirmek için; toplu yoklama, günlük yoklama, öğretim ve izleme oturumları düzenlenmiş, değerlendirme için tek fırsat yöntemi kullanılmıştır. Oturumların tümü deneklerle bire bir öğretim düzenlemesi biçiminde gerçekleştirilmiştir. Öğretim sırasında model olma+sözel ipucu bir arada kullanılarak beceri, tüm basamakların bir arada öğretimim biçiminde öğretilmiştir. Araştırmada gözlemciler arası güvenirlik ve uygulama güvenirliği verisi toplanmıştır.Araştırma bulguları; eşzamanlı ipucuyla öğretimin otizmi olan çocuklara becerisinin öğretiminde etkili olduğu, deneklerin, diş fırçalama becerisini farklı ortam, farklı zaman ve farklı renkteki diş fırçasına genelleyebildiklerini ve öğretimi yapılan diş fırçalama becerisinin 1, 2 ve 4 hafta sonrada kalıcılığının korunduğunu gösterir niteliktedir.
Özet (Çeviri)
In this research, the effectiveness of teaching with simultaneous prompting at the teaching of the tooth brushing skill to children with autism, was investigated. Furthermore, observe the permissive effect after 1,3 and 4 weeks of education, and also the effect of generalization with location, equipments, time, practising was investigated in this research.Research was investigated with two girls and one boy students aged between nine and ten going to primary school in Autism Children Educational Center in a district of Tekirdağ Corlu Dependent and performing tooth brushing skil first condition behaviours. Multiple probe design, daily processing, teaching and observing sessions were regulated to evaluate the effectiveness of teaching with simultaneous prompting to the design on the tooth brushing skills , single opportunity method was used for evaluation.All the sessions were carried out in one on one instruction.The Skill was taught in such a way that teaching all the steps together by using being modeling and verbal prompt together during the teaching. In the research, observations reliability and application reliability data were collected.Research findings show that teaching with simultaneous prompting is effective for the teaching of the tooth brushing skills to children with autism the using the habit of tooth brushing on the different location, different time of the day, different toothbrushes and different tubes of toothpaste processing skill which is taught durable after one, two and four weeks later.