İlköğretim 2. kademe öğrencilerinin sosyoekonomik farklılıklarının resimlerine yansıması
The socio-economic difference among secondary school students and their reflections on their pictures
- Tez No: 285766
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Gelişim, Sosyo-Ekonomik, Gecekondu, Konut, Motif, Development, Socio-economic, Shanty, House, Pattern
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Araştırma, ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin sosyo-ekonomik farklılıklarının, yaptıkları resimlere olan etkilerini incelemeyi, bunu yaparken öğrencilerin resimlerini, kişisel bilgi ve sosyo-ekonomik verilerle birlikte analiz etmeyi ve elde edilen bulgular ışığında öneriler getirmeyi hedeflemektedir.Araştırmanın çalışma grubu, Zonguldak İli merkez okullarından bir devlet ve bir özel ilköğretim okulu öğrencilerinden oluşan toplam 22 öğrencidir. Okul isimleri çalışma etiği açısından belirtilmemiştir. Yirmi iki öğrenci okul öğrenci sayısı dikkate alınarak maximum çeşitlilik örneklemesiyle seçilmiştir. Araştırmanın öğrencilerin sosyo-ekonomik farklılıklarının resimlerine yansıması betimsel bir durum olduğu için nitel araştırma esas alınmıştır.Araştırma için gerekli veriler literatür taraması, görüşme formu ve öğrencilerin çalışma amacına uygun yaptığı resimlerden elde edilmiştir. Araştırmanın kuramsal çerçevesi ilgili yayın ve kitaplar taranmış, araştırma ile ilgili doğrudan kaynaklar tespit edilerek oluşturulmuştur. Yaptırılacak resimlerin konusu ve görüşme formu uzman desteği alınarak belirlenmiştir. Hazırlanan görüşme formunun birinci bölümünde öğretmenlerden alınan öğrencilere ait kişisel bilgiler, ikinci bölümünde ise öğrencilerden elde edilen kişisel bilgileri vardır. Bu bilgiler gizlilik ilkesi ihlal edilmeden, öğrencilerden araştırmaya katılma konusunda gönüllülük esasına göre alınmıştır. Öğrencilere yapacakları resimler için iki konu sunulmuştur; birincisi kendi evlerindeki mutfak ortamlarının resmedilmesi, ikincisi ise zengin olmalarını düşlediklerinde neler yapabilecekleri konusudur. Yapılan resimlerin analizi, öğretmenlerden ve öğrencilerden alınan veriler ışığında öğrencilerin yansıttıkları iç dünyalarının plastik sanat öğe ve ilkelerine göre yorumlanmasıyla yapılmıştır.Sonuç olarak sosyo-ekonomik farklılıkların, öğrencilerin resimlerinde kullandığı motiflere yansıdığı, sosyo-ekonomik seviyesi düşük öğrencilerin zayıf, sosyo-ekonomik seviyesi yüksek öğrencilerin ise zengin motifler kullandıkları görülmüştür. Yukarıdaki bulgular doğrultusunda, öğretmenlere ve araştırmacılara öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The study of socio-economic differences in the secondary school students, to examine the effects of their images, pictures of students doing so, the socio-economic data, combined with personal information and to analyze the recommendations and aims to turn the light of the findings. Working group of research is totaly 22 students from one public an done private school of the city of Zonguldak. . Due to fact of working ethic schools names were not indicated. These 22 students were chosen randomly by maximum diversity according to the school population. Research indicates the reflection of the students who are different from the perspective of social-economic . This is a descriptive situation and fort his reason qualitative research model is based on.All the datas which is required for research , literature screening and interview form were obtained from the pictures that the students done which is suitable for working aims. Related to institutional frame of the research boks and publications were screened and exact sources was determined which is directly related to the topic. The subject of the Picture and interview form was determined with the help of support of the expert. On the first part of the interview form there are personal information of the students which are taken from the teachers. These informations were obtained without violating privacy policy. On the second part of the interview form there are students personal informations which are received from themselves.This information was taken from students voluntariliy as they wish to participate in the research. Two topics were presented to the students about what they draw as a picture. One is the picture of their kitchen and the other one is the picture of the topic if they were rich what they draw. The analysis of images, data received from teachers and students reflect the inner light of the students and the principles of interpretation of the item is made of plastic art.As a result of socio-economic disparities, reflected in the motifs used by the students' paintings, poor students with low socio-economic level, higher socio-economic level of the students who were used by rich motifs. In accordance with the above findings, the teachers and suggestions for researchers are presented.