Nüzul sürecinde müslüman-gayr-i müslim ilişkileri (din ve inanç hürriyeti bağlamında)
Muslim- non muslim relations during the descending period of the Quran (withine the context of freedom of religion and belief)
- Tez No: 285771
- Danışmanlar: PROF. DR. TALİP ÖZDES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İnanç, hürriyet, Ehl-i Kitap, Müşrik, Müslüman, belief, freedom, Ahl al-Kitab, polytheist, Muslim
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Çalışmamızın konusu nüzul sürecinde Müslümanlarla gayr-i Müslimlerin içinde bulunduğu ilişkinin din ve inanç hürriyeti bağlamında incelenmesidir. İnsanın doğuştan kendisiyle birlikte getirdiği hakların başında inanç ve ibadet hürriyeti gelir. İnsanları İslâm'a davet etmek ya da onlara İslâm'ı tebliğ etmek, İslâm'ın emrettiği bir görevdir. Ancak, bu görev zorlama ya da baskı altında gerçekleştirilen bir görev değildir. Kur'an'ın bu konuda izlediği metod, insan aklına, fikrine ve gönlüne hitap edebilmektir. Kur'an, nazil olmaya başladığı zamandan itibaren, öteki inançlara karşı baskıyı ve zorlamayı onaylamamış; insanları kendi tercihlerinde serbest bırakmıştır. Diğer grupların saldırılarına karşı ise caydırıcı olması için birtakım önlemler almış, herhangi bir saldırı ve düşmanlıkta bulunmayanları ise din ve inanışlarında hür bırakmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of our study is the examination of the relations between Muslims and non-Muslims during the descending period of the Qur?an within the context of freedom of religion and belief. The freedom of belief and worship is at the beginning of human rights which a man/woman has since his/her birth. To invite people to Islam or to convey it to them is a duty ordered by Islam. Yet, this duty cannot be performed under the coercion and oppression. The method of the Qur?an in this matter is to address the wisdom, thought and heart of people. Islam has not approved the coercion and suppression on other beliefs since the descending of the Qur?an. As for the aggression and offensive behaviours against Islam and Muslims by some groups of different beliefs, it has taken some measures in order to deter them. It has left those free in their religion and beliefs who have not engaged in any offence, assault and enmity against Islam and Muslims because of their religion and beliefs.