Glutamat aspartat ilave edilmiş ve ilave edilmemiş kardiyopleji kullanımının miyokard koruması ve kardiyak fonksiyonlar üzerine etkilerinin karşılaştırılması
A search about myocardial protection and effects on myocardial functions by using cardioplegia with or without glutamate aspartate
- Tez No: 285792
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHADIR DAĞLAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Glutamat, aspartat, kardiyopulmoner bypass, miyokardiyal koruma, kardiyopleji, Glutamate, aspartate, cardioplegia, cardiopulmonary by-pass grafting, myocardial protection
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Dr. Kıvılcım Ertürk, Glutamat Aspartat İlave Edilmiş ve İlave Edilmemiş Kardiyopleji Kullanımının Miyokard Koruması ve Kardiyak Fonksiyonlar Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması, Uzmanlık Tezi, BOLU, 2010 Miyokardiyal korumayı arttırabilmek için devam eden çalışmalar; kardiyopilejik solüsyonların içeriklerinde değişiklikleri, uygulama yöntemlerinin geliştirilmesini öngörmektedir. Bu amaçla mevcut kardiyopileji içeriklerine insülin, L karnitin, kortizol, beta bloker, kalsiyum kanal blokerleri, nikotinamid adenin dinikleotid (NAD), glutamat aspartat vb. ilave edilerek değişiklik yapılmakta ayrıca antegrad, retrograd ve simultane kardiyopleji verme yöntemleri geliştirilmektedir. Sistemik ve topikal hipotermi uygulanması da bu konuda ki başarının artmasına yardımcı olmaktadır (1). Bu yöntemlerle kalbin göreceği hasar azaltılmakla birlikte tamamen yok edilememiştir.Kliniğimizde glutamat aspartat ilaveli kardiyopleji ve glutamat aspartat içermeyen kardiyopleji ile opere edilen 2 grup hasta çalışmamıza dahil edildi. Bu hastalarda kliniğimizde rutin olarak kullanılan kardiyak hasar belirteçleri CK, CKMB, Troponin I, LDH, AST, C Reaktif Protein (CRP), ProBNP; preoperatif (preop) değerleri ile postopoperatif (postop) kliniğimizde rutin tetkik yapılan zamanlarda (postop 1. saat, postop 1. gün, postop 2. gün ve postop 5. gün) değerleri karşılaştırılarak myokardiyal hasar değerlendirilmeye çalışıldı. Ayrıca preop, perop (dekanülasyon sonrası), postop 1. saat, postop 1. gün ve postop 2. günlerde hastaların CO'ları ölçülerek ve CI'leri hesaplanarak glutamat aspartat ilaveli ve ilavesiz kardiyoplejilerin kardiyak performans üzerine etkilerinin karşılaştırıldı.Sonuç olarak Çalışmamıza dahil edilen 28 hastadan glutamat aspartat ileve edilmiş kardiyopleji kullanılan 14 hastanın miyokardiyal performansta bir iyileşme, dolayısıyla pompa çıkışı ve postoperatif dönemde pozitif inotropik destek ve bir azalma olduğunu gördük. Preop ve postop CO, CI ve EF ölçümleri arasındaki fark 2 grup arasında anlamlı olarak tespit edilmiştir. Kardiyak hasar belirteçleri içinde CK, CKMB ve troponin değerlerinin yükselişi açısından her nekadar istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmemişse de glutamat aspartat ilavesi olmayan grupta bu değerlerin diğer gruba göre daha yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Dr. Kıvılcım Ertürk. A Search About Myocardial Protection And Effects On Myocardial Functions By Using Cardioplegia With Or Without Glutamate Aspartate. Medical Speciality Thesis, Bolu, 2010. It?s recommended that ingredients of cardioplegic solutions and practise methods need to be developed for stonger myocardial protection. In this aim, insulin, L carnitine, cortisol, ß blockers, Ca channel blockers, NAD, glutamate aspartate and simillar substances added in to cardioplegic solutions and performed via coronary arteries (antegrad), coronary sinus (retrograd) or simultaneously. Practising local or systemic hypotermia contributed to be success about myocardial protection. With this methods, myocardial damage was decreased but could not be terminated.In this study it?s analysed two group of patient performed cardioplegy with or without Glutamate Aspartate in Coronary Artery Bypass Grafting operation. Patients in both two groups evaluated with cardiac damage markers that routinly studies in our clinic; CK, CK-MB, Trophonine I, LDH, AST, C Reactive Protein (CRP), ProBNP at first hour, first day, second day and fifth day after operation. In adition cardiac output (CO) measured and cardiac index (CI) calculated at preoperative, peroperative (after decanulation ), postoperative first hour, first day, second day and compared effects of using cardioplegy with or without Glutamate Aspartate on myocardial performance was compared.In conclusion, it?s observed that 14 patient performed cardioplegy with Glutamate Aspartate exhibited better cardiac performance, needed lesser positive inotropic support than the patients of other group. And there is statistical significant diffrence between two group about pre and postoperational CO, CI, and ejection fraction. Although there is no statistical significant diffrence between 2 groups in cardiac damage markers, high levels was measured in control group (performed cardioplegy without Glutamate Aspartate) .