Studies on biosynthesis of bacilysin by bacillus subtilis
- Tez No: 6795
 - Danışmanlar: PROF. DR. N. GÜRDAL ALAEDDİNOĞLU
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Biyoloji, Biology
 - Anahtar Kelimeler: Bacilysin, Bacillus subt iliş, Antibiyotikler, Biyosentez, Sekonder metabolizma, Regulas- yon, Sporulasyon. -vi, Bacilysin, Bacillus subtilis, Antibiotics, Biosynthesis, Secondary metabolism, Regulation, Sporulation. -xv
 - Yıl: 1989
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 199
Özet
BACILLUS' SUBTTLIS ' DE BACILYSIN BİYOSENTEZİ ÜZERİNE ÇALIŞMALAR özcengiz, Gülay Doktora Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr.N.Gürdal Alaeddlnoğlu 183 sayfa, Haziran 1989 ÖZET # Bacillus subtilis tarafından bacilysin üretiminin kinetikleri ve düzenlenmesi üzerine çalışılmıştır. Biyosen- tez üremeye paralel olarak gerçekleşmiş ve glukoz veya suk- roz tarafından baskılanmamıştır. Diğer karbohidratlar, glu koz ve sukroza kıyasla daha düşük bacilysin üretimine neden olmuşlardır. Bunlardan maltoz, ksiloz ve riboz üzerinde bacilysin üretiminin, tipik sekonder metabolit tarzında ger çekleştiği gözlenmiştir. Bacilysin sentezindeki ana kontro lün“nitrojen katabolit regulasyonu”olduğu ve amonyumun bacilysin biyosentezini baskıladığı bulunmuştur. Çeşitli inorganik, organik ve kompleks nitrojen kaynakları test edilmiş, aspartat ve glutamatm bacilysin biyosentezi için en uygun oldukları saptanmıştır. Glutamat içeren besi orta mına ilave edildiklerinde, kazamino asitler, fenilalanin ve bacilysin sentetaz enziminin bir substratı olan alanin, üre meyi artırmakla birlikte bacilysin biyosentezini baskılamış- lardır. inorganik fosfatın spesifik bacilysin biyosentezin- de negatif düzenleyici rol oynamadığı gösterilmiştir. Ferrik sitrat üremeyi arttırmış, ancak bacilysin sentezini inhibe etmiştir. Gözlenen etki hem demir, hem de sitrat bileşen- -v-lerinden ileri gelmektedir. Mangan ise bacilysin üretimini stimule edici bir etkiye sahiptir. Antibakteriyel aktivitenin, belli bir zaman sonra kültür sivxlarindan tamamen kaybolduğu bulunmuştur. Deneysel bulgular, bacilysin yapısının yine Bacillus subtil i s tara fından üretilen alkalen serin proteaz tarafından parçalanmakta olduğuna işaret etmektedir. Bacilysin'An üretici organizmanın sporlanmasında rol oynadığı saptanmıştır. Bunu destekleyen en kuvvetli bulgu, dışarıdan bacilysin ilavesi halinde, bacilysin üretemeyen mutant bir susun etkin bir biçimde sporlanması olmuştur.
Özet (Çeviri)
STUDIES ON BIOSYNTHESIS OF BACILYSIN BY BACILLUS SUBTILIS Özcengiz, Gülay Ph.D. in Biology Supervisor: N.Gürdal Alaeddinoğlu 183 pages, June 1989 ABSTRACT The kinetics and regulation of the biosynthesis of bacilysin by Bacillus subtilis was studied. Biosynthesis was growth associated and showed no evidence of repression by glucose or sucrose. Other carbohydrates yielded lower specific titers of bacilysin. Production on three such carbon sources (maltose, xylose, ribose) followed the pattern of a typical secondary metabolite. Major regulatory controls on bacilysin synthesis appeared to be nitrogen source regulation (mainly repression, exerted by ammonium). Of inorganic, organic and complex nitrogen sources tested, aspartate and glutamate were the best. When added to glutamatej casamino acids, phenylalanine and alanine (a substrate of bacilysin synthetase) suppressed bacilysin production while stimulating growth. Inorganic phosphate did not have a negative regulatory influence on specific bacilysin biosynthesis. Ferric citrate stimulated growth and inhibited bacilysin production, the effects being due to both the iron and the citrate components. Manganase was stimulatory to the production of the antibiotic..111-Antibacterial activity was found rapidly dissappearing from culture fluids of aged cultures and it seemed likely that bacilysin was cleaved by alkaline serine protease also produced by Bacillus subtilis. Bacilysin was found to be an effector of sporulation process as its external addition gave rise to effective sporulation in a nonproducer strain.