Öğretmenlerin Malcolm Baldrige mükemmellik modeli algılarının ölçülmesi
Measurement of Teachers? perception on Malcolm Baldrige model of excellence
  1. Tez No: 285799
  2. Yazar: GÖZDE PAKÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN TÜTÜNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Malcolm Baldrige Eğitim Kriterleri, Kalite, Eğitim, Özdeğerlendirme, Mükemmellik Modelleri, Malcolm Baldrige Education Criterias, Quality, Education, Self-assessment, Excellence Models
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Kalite kavramının önem kazanmasıyla birlikte kalite ödülü kavramıortaya çıkmıştır. Dünya'nın çeşitli yerlerinde farklı kalite ödülleri vardır. Fakattüm bu ödüllerin verilmesindeki ortak amaç alanında en iyi olan kuruluşlarınbelirlenmesi ve bu kuruluşların rakiplere örnek teşkil etmesinin sağlanmasıdır.Malcolm Baldrige Ulusal Kalite Ödülü dünya çapında prestij kazanmış birödüldür. Bu ödül sadece üretim alanındaki kuruluşlara değil aynı zamandasağlık ve eğitim gibi hizmet kuruluşlarına da verilmektedir.Günümüzde eğitim kurumları arasındaki rekabet artmıştır. Eğitim birülkenin en önemli hizmetlerinden biridir. Kaliteli eğitim kaliteli bir toplumdoğurur. Eğitim alanında kaliteyi ölçerken, kuruluşların değerlendirilmesindeMalcolm Baldrige Eğitim Kriterleri etkin bir çerçeve oluşturur.Bu çalışmanın amacı, Malcolm Baldrige Eğitim Kriterleri'ne, eğitimdekalite faaliyetlerinin baş uygulayıcıları olan öğretmenlerin bakış açılarınıbelirlemek, algılarını ölçmektir.Elde edilen bulgulara göre, kriter üzerinden 6 boyut önemkazanmaktadır. Bunlar; Liderler, Veli ve Öğrenci Odaklılık, Süreç Yönetimi,Öğretmen Odaklılık, Stratejik Planlama ve Sonuçlar'dır. Öğretmenlerin büyük çoğunluğu kalite çalışmalarını anlamlı bulmamaktadır. Okul kalitesinin öğrenci ve veli odaklı olmaya, süreç yönetimine ve sonuçlara bağlı olduğunu; okulmükemmelliğinin ise veli ve öğrenci odaklı olmaya bağlı olduğunudüşünmektedirler. Ayrıca; öğretmenlerin çoğunluğu öğretmen odaklı biryaklaşım sağlanırsa işlerinden daha memnun olacaklarını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Quality becomes more of an issue day by day and there are many typesof quality awards throughout the world. The main idea is to identify the bestinstitutions in each sector and make them serve as a model for rivals. In thisrespect, Malcolm Baldridge National Quality Awards are a world wide known,prestigious award system not only for manufacturing sector but also for healthand education sector.In this day and age, there is more competition among educationinstitutions. Education is one of the most important services of a countrybecause a quality society grounds from a quality education. At this point,Malcolm Baldrige Education Criterias establish an efficient framework tomeasure the quality of education institutions.While the teachers are primary implementors of quality in education, thepurpose of this study is to determine their viewpoints and perceptions forMalcolm Baldrige Education Criterias.According to the findings of this research, there are 6 prominent pointsamong these criterias which are Leaders, Parent and Student Orientation,Process Management, Teacher Orientation, Strategic Planning, and Results.Studies for quality seem meaningless for most of the teachers. From their point of view, school?s quality is due to Parent and Student Orientation, ProcessManagement, and their Results; but perfection of the school is related only withParent and Student Orientation. On the other hand majority of teachersindicates that a teacher oriented approach shall motivate them better in theirwork.