Sendikaların Yargılama Alanına İlişkin Faaliyetleri
Trade Unions' Activities Related To Judiciary
- Tez No: 285819
- Danışmanlar: PROF. DR. MELDA SUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sendika, yargı faaliyetleri, sendika üye ve mirasçıları, dava, Trade union, judiciary activities, union members and their inheritors, case
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Mevzuatımızda kaynağını başta Anayasa olmak üzere, 2821 sayılı Sendikalar Kanunundan alan sendikalar, gerek çalışma hayatına ilişkin gerekse sosyal faaliyetler olmak üzere, çeşitli faaliyetlerde bulunabilirler. Söz konusu faaliyetler arasında yer alan yargılama alanına ilişkin faaliyetler, Sendikalar Kanununun 32. maddesinde ?Çalışma Hayatına İlişkin Faaliyetler? başlığı altında düzenlenmektedir. İlgili hüküm uyarınca, sendikaların üyeleri ve mirasçılarını temsilen, kanunun cevaz verdiği konulara ilişkin dava açma ve davalı olma yetkileri mevcuttur.Çalışmamızda, sendikaların yargı faaliyetleri çeşitli bölümlere ayrılarak incelenmiştir. Bu bölümlerin ilkinde, sendika kavramı, sendikanın unsur ve işlevleri ile taraf ve dava ehliyetleri, akabinde, sendikaların kollektif ve bireysel nitelikli dava hakları ayrı bölümlerde ayrıntılı olarak işlenmiştir. Yargı faaliyetleri ile bağlantıları gözetilerek, sendikaların diğer alanlara ilişkin faaliyetleri ile son olarak, sendikaların uluslararası hukukta yargı faaliyetleri, ilgili uluslararası belgelere de temas edilerek açıklanmaya çalışılmıştır.Çalışmamızın hazırlanmasında, gerek mevzuatımızda yer verilen sendikalara ilişkin hükümler, gerekse Türk İş Hukuku öğretisi başta olmak üzere, toplu iş hukuku, usûl hukuku, insan hakları hukuku, Avrupa Birliği hukukuna ilişkin kaynaklardan yararlanılmıştır. Ayrıca, konuya ilişkin yargı kararlarından örnekler verilerek, ulusal ve uluslararası içtihatlara da temas edilmiştir.Çalışmamızın amacı, gerek sendikaların gerekse sendika üye ve mirasçılarının yargılama alanına ilişkin faaliyetler kapsamında hak ve yetkileri konusunda donanımlarının arttırılmasına yardımcı olmaktır.
Özet (Çeviri)
In this study trade unions are to be examined within the framework of the Turkish Constitution and the Law on Unions No 2821. Unions can take action both in labour-related matters and social activities. Activities related to judiciary suits are regulated in Law on Unions, Article 32 titled ?Activities Related to Labour?. Unions have the authority to sue a case and be engaged in a lawsuit, representing their members and their inheritors on the subjects to which the legislation relates to.In our study, judicial activities of unions are divided into chapters and have been examined. In the first chapter, the concept of union, the elements of unions and their functions as well as their capacity to sue and be party and later, unions? right of litigation on behalf of collective and individual entities are scrutinized in detail. Judicial activities and their relations are examined as well as union?s activities in other areas. Lastly, it is aimed to explain union?s judicial activities in international law, referring to international documents.While covering our study, sources based primarly on legislation, and then teachings of Turkish Labour Law and courts decisions related to unions have been discussed in the framework of collective labor law, procedural law, human rights law, European Union law.The aim of this study is to help to develop the study both collective labour relations of union?s and especially union member?s rights and freedoms.