Türk iş hukukunda sendikaların faaliyetleri ve Türk sendikacılığının sorunları
Union practices under Turkish labor law and problems of the unions
  1. Tez No: 449705
  2. Yazar: ELVİN AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYTÜL ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sendikaların Sorunları, İş Hukuku, Sendikaların Faaliyetleri, Unions? Problems, Labour Law, Union Practices
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Sendikalar, işçilerin çalışma hayatlarındaki kaliteyi yükseltmek ve yaşam koşullarını iyileştirmek için birçok faaliyette bulunurlar. Sendikalar bu denli bir öneme sahip oldukları için geniş anlamda çalışma hayatının içindedirler. Bu çalışmada, sendikaların kanunundaki faaliyetleri, bu faaliyetlerin özellikleri ve hukuksal boyutları ve sorunları incelenmektedir.İlk bölümde sendikalar hakkında genel bilgiler verilmekle birlikte, konfederasyon kavramına da değinilmiş, üst örgütlenmeleri de tanıma amaçlı işçi konfederasyonları hakkında bilgiler verilmiştir. Daha sonra sendikaların çalışma hayatındaki, yargılama alanındaki, sosyal ve ekonomik alandaki faaliyetleri incelenmiştir.Son bölümde ise getirilen yasakların, durdurulmaların ve sona ermelerin nedenleri ayrıntılı bir biçimde açıklanmıştır. Sendikaların sorunları üzerinde eleştirel bir yaklaşım sergilenmiş. Sendikaları en çok etkileyen sorunlar; küreselleşme, esneklik, teknoloji, devlet politikalarının değişmesi ve zamanla yön değiştiren işgücü yapısı incelenmiştir. Sendikalar çalışma hayatında çok önemli bir yapıya ve etkiye sahiptirler. Değişen dünya düzeniyle birlikte sendikalar bu değişime ayak uydurarak sorunlarını en aza indirgeyebilirler.
Özet (Çeviri)
Unions are engaged in many activities aiming to improve workers' standards of living and work environment quality. Due to this importance, they are highly involved with the working life. Unions' legal operations, specifications and legislation of these operations are studied in this paper.In the first section, along with the general information about unions, the confederation notion is studied in order to learn about superior organizations of labor unions. Then, working, legislation, social and economic operations of the unions were examined.Finally, the causes of bans, suspensions and endings of labor unions were explained in detail. A judgmental review has been made about unions' problems. As the most critical issues which affect unions, globalisation, flexibility, technology, policy making and labor structure evolution are examined. Unions are of great importance and influence in working life. With evolving world order, unions can keep up with the changes and minimize their problems.