Modernizm'den bugüne sanat anlayışlarının ayakkabı tasarımı üzerindeki etkilerinin incelenmesi
The effects of arts movements that improved with modernism on shoe design are being investigated
  1. Tez No: 285915
  2. Yazar: LEYLA KANBER
  3. Danışmanlar: PROF. KEMAL CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: Ayakkabı, sanat akımları, sanat, endüstri devrimi, heykel-ayakkabı, moda-ayakkabı, Shoe, art movements, art, industrial evolution, sculpture-shoe, fashion-shoe
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Tasarım tarihinin temel ürünlerinden biri olan ayakkabı, giyinme işleviyle yüzyıllardan günümüze olan süreçte estetik, sosyal, kültürel ve sembolik anlamlar içeren bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır.Bu çalışmada, Modernizm'le birlikte gelişen sanat akımlarının ayakkabı tasarımı üzerine olan etkileri araştırılırken, tüketim nesnesi olarak moda sistemi içinde yer alan ayakkabının, estetik değerleri ve sanatsal fikirleri moda kavramı üzerinden yansıtma potansiyeli irdelenmiştir.20. yüzyılla birlikte gelişen sanat akımları toplumsal yaşamda ve kültürel anlamda önemli değişimler meydana getirirken, sanatçılar özgür düşünmeyi ve düşündüklerini farklı malzeme seçenekleriyle gerçekleştirme olanağı buldular. Ayak giyimi yeni bir yaratım alanı ve düşünceyi ifade etmenin farklı bir yolu olarak ele alındığında sanatla, endüstriyel bir ürün olan ayakkabının yolları kesişti. Bu noktadan hareketle insana ait bir nesne olarak yüklendiği simgesel ve düşünsel kavramlarla yeni bir dil oluşturan ayakkabı, ticari ürün değerinin yanı sıra sanat formuna dönüştü. Sanatçının yaşama yansıyan fikirlerine sanatsal bir dille aracılık etmesi dolayısıyla ele alınan ayakkabının konumu, günümüz sanatçılarının örneklerinden yola çıkılarak incelenmiştir.Güncel tasarım alanında keskin sınırların kalktığı disiplinler arası ortamda ayakkabı, dinamik bir ürün olarak gelişimini sürdürmeye devam etmektedir. Tasarımcıların deneysel çalışmalarından da örneklere yer verilerek, sanatın özgün yaratımlara kaynaklık ettiği ve gelişen teknolojiyle birlikte ayakkabı tasarımlarında daha yaratıcı, özgün ve yenilikçi örneklerin tüketiciyle buluşacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Shoe which is one of the basic products in design history has come out as a product that includes esthetic, social, cultural and symbolic meanings for centuries up until today with its function.In this study while the effects of art movements that improved with Modernism on shoe design are being investigated, the potential of shoe that take place in fashion system as a consumption object to reflect esthetic values and art ideas through the concept of fashion is analyzed.While art movements that emerged in 20th century resulted in important changes in social life and in cultural terms artists had the opportunity to put into effect what they thought with different material options and free thinking. When shoe clothing was considered as a different means to express ideas and a new creation area arts and shoe (which is an industrial product) paths crossed. From this point forth, shoe which formed a new language with symbolic and intellectual concepts it gained as an object belonging to human it evolved into a form of art as well as commercial product value. Shoe?s position that is taken into consideration because of the fact that it helps artist?s ideas reflecting on life with an artistic approach has been investigated through current examples of today?s artists.In interdisciplinary environment where sharp borders no longer exist in the current design domain shoe keeps improving as a dynamic product. By giving examples from experimental works of designers it has been concluded that art will be a source for distinctive creations and more creative, authentic and innovative samples will meet the consumers in shoe designs with the existence of developing technology.