Süreksiz talaş kaldırmanın takım üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Investigation of interrupted cutting effects on tool
  1. Tez No: 285917
  2. Yazar: ŞEREF HAN ANAÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERHAN ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Süreksiz kesme, kesici takım hasarları, kesici takım asınması, sert metaltakım ucu, mekaniksel çatlaklar, Interrupted cutting, cutting tool failures, cutting tool wear, hard metal tool insert, mechanical cracks
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Çagımızın degisen istek ve ihtiyaçlarını karsılamak amacı ile imalat alanında farklı islemeyöntemlerine yönelik arastırmalar yogunlasmıstır. Zaman içerisinde imalatta kullanılan isparçası, kesici takım veya tezgah üzerinde bir takım degisiklikler yapılarak isleme yöntemleriiyilestirilmeye çalısılmıstır. Artan talepler dogrultusunda is parçalarını kısa kesme süreleri vedüsük maliyet ile iyi yüzey kalitesi elde edilecek sekilde isleyebilmek için imalatta kullanılankesici takım uçları konusunda çesitli arastırmalar, testler yapılmaktadır.Bu çalısmada, sert metal P20 kalite kesici takım ucu ve malzeme kalitesi SAE 4340 olan 2 ve4 eksenel kanallı silindirik dövülmüs is parçaları kullanılmıstır. s parçaları, takım talasyüzeyinde çatlak olusup, takım bozulana kadar islenmis, olusan bu çatlaklar SEM ilegörüntülenmistir. Isıl etkileri ortadan kaldırarak sadece mekanik çatlakların olusması için bolmiktarda sogutma sıvısı kullanılmıstır.Talas kaldırma islemi sürekli ve süreksiz olarak gerçeklestirilebilir. Süreksiz talas kaldırmaisleminde takım mekanik ve ısıl yorulmalar altında kalmakta ve kısa sürede, asınmakriterlerine ulasmadan bozulmaktadır. Bunlara ait deneysel çalısmalarda yapılmaktadır.Süreksiz talas kaldırma isleminde kullanılan takım üzerindeki mekanik yorulmaların etkilerisaptanmıs, talas kaldırma parametrelerinin, mekanik yorulmalardan kaynaklanan takımbozulmasındaki etkileri belirlenmistir. Mekanik yorulma sonucu takımda olusan çatlaklarıntakım bozulmasını gerçeklestirinceye kadar olan süreleri arastırılmıstır. Bu sürelerin takımtalas yüzeyindeki sertlik artısı ile iliskisi de çıkartılmıstır.
Özet (Çeviri)
Investigations of the different machining methods in manufacturing have been increased tomeet variable needs and requests in a new era. In a period of time, the machining methodshave been researched to improve by making variety of modifications on workpiece, cuttingtools and turning machine. Because of increasing demands, there have been many studies andtests on cutting tool inserts that have been used in manufacturing, to cut the workpiece in ashort period of time, and the low cost to machine them with surface quality.At this study, hard metal, P20 quality, cutting tool inserts as well as 2 and 4 axial ductcylindricalforged, SAE 4340 quality, materials have been used. The workpieces, which havebeen worked on, have been machined until failure occurred on cutting tool inserts, the cracksand damages were displayed by SEM. Also, so much cooling fluid has been used to createmechanical crack and disable the effects which were created by heat.Chip removal operation may be performed continuously and interrupted. Before reaching thewear criteria, cutting tool may be damaged at interrupted machining process under mechanicaland thermal fatigue in a short period of time. Experiments and tests have been done about thissituation. At the interrupted machining process, the effects of mechanical fatigue on toolshave been determined and the metal cutting parameters effects, which are caused failure onthe tools by mechanical fatigue, have been determined. The period of time up to the tooldamages that cracks on the tools occurred because of the mechanical fatigue has been studied.Relationship, between the increasing hardness on the tool rake face and the crack occurringtime has been realised.