Kadın dindarlığı ve sosyalleşme (Yeni Süksün Kasabası örneği)
The religiosity of woman and socialisation the case of Yeni Süksün Town
- Tez No: 285932
- Danışmanlar: PROF. DR. CELALEDDİN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Sosyoloji, Philosophy, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Din, Cinsiyet Rolleri, Dinî Sosyallesme, Dindarlık, Sosyallesme, Religion, Gender Roles, Religious Socialization, Religiousness, Socialization
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Kadın ve erkeğin birbirlerinden farklı olduğu bir gerçektir. Bu farklılıklar anatomik ve fizyolojik farklar, genetik ve hormonâl etkiler, zihinsel ve psikolojik alan olarak tasnif edilebilir.Dindar kimliğiyle kadının, önemli toplumsal etki ve yansımaları olmaktadır Kadın din-darlığı toplumsal etkisi bakımından oldukça dikkat çeken bir fenomendir. Kadının top-lum içinde yer aldığı rollere baktığımızda kadının toplumun eğitimi, ahlâkı ve dini yapı-sı için vazgeçilmez bir unsur olduğunu görmekteyiz. Birey için eğitimin başladığı ilk sosyal çevre ailedir. Aile içerisinde çocuğun anne ile daha çok vakit geçirmesi ilk elden bilgileri annesinden edinmesi kadının dindarlığı ve sosyal çevresinin toplumun dini ya-şamı üzerine olan etkileri açısından önem arz etmektedir.Bu çalışma da Kayseri'nin Bünyan İlçesine bağlı Yeni Süksün Kasabasında kadın din-darlığı ve sosyalleşme başlığı altında kadın dindarlığının boyutlarını ve kadınların dini açıdan sosyalleşmelerini inceledik.Sonuç olarak kadın dindarlığını etkileyen birçok etken vardır. Kapalı bir toplum özelliği gösteren kasabada kadın dindarlığı kasabanın kendi yapısı içinde oluşturduğu gelenek-sel tavırlardan örf ve adetlerden bağımsız düşünülemez. Kadın dindarlığı kadının var olduğu her ortamda kadın ile beraber görünürlük kazanmaktadır. Kadın çalışma haya-tından aile yaşantısına kadar birçok ortamda dini kimliği ile var olacaktır ve dini kimliği ile içinde bulunduğu sosyal çevrede etkilenecek ve çevresindekileri etkileyecektir.
Özet (Çeviri)
It is a fact that women and men are different from each other. These differences can be classified as anatomical and physiological differences, genetic and hormonal influences, and mental and psychological spaces.Women with its religious identity have important social impact and implications. The piety of the women is a quite remarkable phenomenon in terms of its social impact. When we look at the roles of women in the community we see that the women are an indispensable factor to the society, education, morality and religion of the society. For an individual, the first social environment where the education begins is his or her family. The fact that a child spends more time with his or her mother and acquires the first-hand information from his or her mother is of great importance considering the impact of the piety and social environment of the women on the society's religious life.In this study, we analyzed the dimensions of women?s piety and their religious socialisation in the District of Kayseri Yeni Süksün Town of Bunyan under the title of piety of women and socialisation.As a result, there are many factors that affect women's piety. In a town featuring a closed society, the piety of a woman cannot be considered independently from its customs and traditions and traditional manners formed within its own structure. The piety of women become visible with the women in any environment where the woman is present. Women will continue to exist with its religious identity in a great many environments from her working life to family life and with her religious identity she will be affected by and affect the society she lives in.