Sinematik bakış: Gerçeklik, anlam ve fantazi
Cinematic gaze: Reality, signification and fantasy
  1. Tez No: 285931
  2. Yazar: ZEHNİ ÖZMEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KORAY DEĞİRMENCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sinematik deneyim, Lacancı psikanaliz kuramı, Bakış, Sinematik Bakış, Anlamlandırma zinciri, Gerçek, Fantazi, Gerçeklik, Simgesel, İmgesel, Ayna Evresi, Cinematic experience, Lacanian psychoanalytic theory, Gaze, Cinematic gaze, Signification chain, the Real, Fantasy, Reality, Symbolic, Imaginary, Mirror stage
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Sinema aygıtı, insan öznenin öznelliğinin kurulma biçimine, içinde yaşadığı toplumsal alanın oluşma biçimine ve bu alanda işgal ettiği pozisyonlara bağlı olarak girdiği özneler arası etkileşim biçimlerine toplumsal bilinçdışı düzeyinde önemli etkilerde bulunmaktadır. Bu açıdan bakıldığında filmik gerçekliğin kurulma ve anlamlandırma süreçleri ile yaşadığımız gerçekliğin kurulma ve anlamlandırma süreçleri arasında sıkı bir bağ olduğu söylenebilir. Bu noktadan hareketle denilebilir ki filmik olan bir gerçeklik etkisi içeriyorsa, gerçek olan da filmik özellikler içeriyordur. Sinema aygıtının bu alanlardaki etkilerinin araştırılması, toplumsal bilinçdışı ve ideoloji konularında yeni tartışmalar başlatabilecek potansiyeldedir.Gerçekliğe filmik özellik katan en önemli düzenek, anlamlandırma zinciri ve onun altında yatan gramerdir. Fransız psikanalist Jacques Lacan, yaşanan gerçekliğin“kurmaca”niteliklerini ortaya koyan önemli düşünürlerden biridir. Yaşadığımız gerçekliğin filmik karakterini göstermeye çalışan bu tez, sinema ve psikanalizin kesiştiği yerden Lacancı ve Zizekçi bir perspektifle hareket ederek bu iddialara ayna tutmaya çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
Cinematic apparatus has serious effects on the formation of human subjectivity, the perception of social reality and the inter-subjective relations in that social reality at the level of the unconscious. In this respect one could say; there is a tight bond in formative and significative features of both filmic reality and social reality. Therefore if one states that filmic reality is sustained by the narrative fiction, then he should add that social reality itself also has the fictional aspect. Calling these effects of cinematic device is able to pave the way for fresh discussions about the unconscious and ideology.Signification chain and its rules are the most important generators of the filmic characteristics of our social reality. French psychoanalyst Jacques Lacan is the forefront thinker who emphasized the fictional aspects of reality itself. Our aim is to demonstrate the filmic aspects of the reality itself from the cross-section of cinema and psychoanalysis with a Lacanian perspective and a Zizekian understanding.