3 numaralı Sivas Şer'iyye Sicili'nin (h. 1202-1203 / m.1787-1788) transkripsiyon ve değerlendirmesi
Transcription and evaluation of the 3 numbered Sivas court records (h. 1202-1203 / ad.1787-1788)
  1. Tez No: 285938
  2. Yazar: ŞEYMA ARIKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHATTİN SAMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Sivas, Şer'iyye Sicili, Kadı, Ottoman, Sivas, Court Records, Kadi
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 399
Özet
Tez konumuz 3 Numaralı Sivas Şer'iyye Sicili'nin Transkripsiyon ve Değerlendirilmesidir. Bizim incelediğimiz bölüm H. 1202?1203 (MÖ 1787?1788) yıllarını içeren iki yıllık kısımdır. Defterin tamamı 144 varak 288 sayfadan oluşmaktadır. Bizim incelediğimiz kısım ise defterin 71 varak 142 sayfalık kısmınıdır. Bu sicil Sivas'a ait diğer sicillerle beraber Ankara Milli Kütüphane'de muhafaza edilmektedir.Tezimiz, önsöz, kısaltmalar, giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Tezimizin sonuna ise kaynakça ve ekler kısmı ilave edilmiştir. Giriş kısmında Osmanlı hukuku, kadılık müessesesi ve şer'iye sicilleri konuları işlenmiştir. Birinci bölümde, Üzerine çalıştığımız belgelerin özetleri verilmiştir. İkinci bölümde, 3 Numaralı Sivas Şer'iyye Sicili'nin transkripsiyonu verilmiştir.Üçüncü ve son bölümde ise incelenen şer'iyye sicilindeki kayıtların değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu bölüme idari yapı; Sivas'a bağlı kaza, nahiye, köy ve mahalle isimleri verilmiştir. Aile, evlilik, şahıs isimleri, lakap ve unvanlar verilerek sosyal durum değerlendirilmiştir. Nihayetinde Sivas'ın iktisadi yapısı da incelenerek değerlendirme bitirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the transcription and evaluation of the 3 numbered Sivas Court Records. We analyzed the two years? time, the H. 1202?1203 (A.D. 1787?1788). The complete part of the records consist of 144 foils and 288 pages. The analyzed parts are the first 71 foils and 142 pages. This court records are kept in the Ankara National Library with the other court records belong to Sivas.Our study is composed of foreword, abbreviations, preface, three parts and conclusion. The study has been ended with bibliography and appendix. Foreword has dealt with Ottoman law, administrative district of Kadi foundation and court records. In the first part, analyzed court records have been summarized. In the second part, the 3 numbered Sivas Court Records transcription has been given.In the third and the last part, analyzed court records has been evaluated. To this part, the names of administrative structures; counties, subdistricts, districts and villages bound up in Sivas. Family, marriage, names, nicknames and titles of the people has been analyzed and social situation has been evaluated. Eventually, economic structure was analyzed and evaluation has been finished.