Mevlâna'da hayat ve ölüm
Mvelâna on life and death
  1. Tez No: 285937
  2. Yazar: EBUBEKİR SÖYLEMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN ERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hayat, Nefis, Ölüm, Ölümsüzlük, Life, Lower self, Death, Eternality
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Mevlâna, Türk-İslam âleminin yetiştirdiği büyük mutasavvıf, şair, edip ve filozoflardandır. Onun hayata ve ölüme dair düşüncelerinin gerek İslam dünyasına gerekse Batı dünyasına vereceği çok şey vardır. Mevlana, hayatın nasıl ortaya çıktığı, varoluşumuzun gayesi, ölüm fenomeni, ölümsüzlük gibi felsefenin de sorgulayageldiği konuları tasavvufi bir bakışla ele alır.Mevlâna'ya göre Yüce Allah, kendi sanatını ve sıfatlarını göstermek isteyince dünyayı yarattı. Kendi Zatını göstermek isteyince de Âdem'i yarattı. Âdemoğlu dünyada Allahın zatının tecellilerini üzerinde taşıdığı sürece varlığının gereğini yerine getirmiş ve böylece gerçek hayata sahip bir varlık olur. Nefsine uyup dünyalık peşinde koştuğu, yaratıcısını unuttuğu zaman ise değersiz bir varlık olur, bedenen yaşıyor olsa da bir ?insan? olarak ölü sayılır. Böylece bir hayvandan farksız hale gelir.Mevlâna normal anlamdaki ölüme farklı bir şekilde bakar. Ona göre ölüm, Tanrı ile olan ayrılığın bitmesidir, O'na kavuşmaktır, yeniden doğmaktır, gerçek varoluşa geçiştir, beden kafesinden kurtulmaktır.Asıl ölüm ise Allah'ı unutup ondan gafil olmaktır. Böyle biri yaşıyor görünse de hakikat nazarında ölü sayılır.İnsan Allah'ı bilmekle yaratılmış olmanın gereklerini yapmış olur. Böyle biri görünüşte ölmüş görünse dahi o kişi kafesten kurtulan bir kuş gibi ölümsüzlüğe ermiştir.
Özet (Çeviri)
Mevlâna is one of the greatest philosophers, poets, Sufis, literary men that Turkish-Islamic world has brought up so far. His thoughts on life and death have a lot to contribute to both Islamic and Western world. Mevlana handles from the perspect of sufi world view such topics as how the life begins, goal of our existence, the phenomenon of death and of eternality, which are also questioned by the philosophy.To Mevlâna, Almighty Allah has created the world in order to manifest His art and His attributes on his art. He has also created Adam in order to manifest his own individual. Mankind does the essence of his existence as long as he carries the personality of Allah on himself. However, when mankind follows his lower instinctive self and forgets his creator, then he loses his value. In this situation, although he is alive bodily, he is dead spiritually. Thus they become undistinguishable from animals.Mevlâna looks at the ordinary phenomenon of dead in a different way. According to him, that is the end of separation from God and indeed to reach the God. Death is to born a new, a to pass into real existence and being free from the cage of body.The real death is indeed being unaware of God. Although such a person seems to be living, indeed he is dead.Mankind fulfills the requirements of being created by knowing God. Although such a person seems to be dead, he has actually reached the eternality like a bird having gotten out of a cage.