Kayseri Anadolu Selçuklu Dönemi camilerinde geometrik bezemeler (Taş tezyinat)
Kayseri Anatolian Seljuk period the geometric decorations in mosques (Stone decoration)
- Tez No: 285955
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CELİL ARSLAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Sanat Tarihi, Art History
 - Anahtar Kelimeler: Kayseri, Anadolu Selçuklu, Motif, Taş, Kayseri, Anatolian Seljuk, Decoration, Stone
 - Yıl: 2011
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 126
Özet
Kayseri ilimizin bünyesinde barındırdığı Anadolu Selçuklu Dönemi mimari eserleri incelendiğinde; gerek mimari ve gerekse tezyinat açısından, döneme ait zengin bir kültürel mirasa sahip olduğumuzun farkına varırız.Eserleri incelediğimizde, üzerlerinde barındırdıkları tezyinatın daha çok taç kapı ve mihraplarda, taş malzeme üzerinde kullanıldığını görmekteyiz.Araştırmamız sonucunda, Kayseri ilimizde Anadolu Selçuklu dönemine ait 7 cami tespit edilmiş; bu camiler arasından 6 tanesinin taş üzerine geometrik motif ihtiva ettiği belirlenmiştir. Tespit edilen bu 6 adet cami hakkında öncelikle detaylı bir araştırma yapılmış, motiflerin ve motiflerin bulunduğu yüzeylerin fotoğrafları çekilmiş ve tasnif edilmiştir.Sonuç olarak, 6 adet cami üzerinde geometrik motif içeren 10 mimari unsur ve bunların yüzeylerini süsleyen 45 adet motif incelenmiştir. Geometrik motiflerin, ağırlıklı olarak taç kapı ve mihrap yüzeylerinde bulunması sebebiyle hepsinin rölövesi çıkarılmış, motiflerin ise raportları alınmıştır.Bu estetik değerlerin korunmasının ve gelecek nesillere aktarılmasının hepimize ait bir sorumluluk olduğu düşüncesindeyim.
Özet (Çeviri)
Anatolian province of Kayseri contained within the works of Seljuk architecture is examined in terms of both architecture and decoration as well, we'll get to realize what we have is a rich cultural heritage of the period.His works examine, in the decoration on them more than the crown door and mihrabs, we see the stone material used on.Upon investigation, the Anatolian province of Kayseri, 7 from the Seljuk era mosque has been identified, these mosques were among the six of them contained the stone on the geometric motifs. Detection of the first detailed research on this 6 piece made of a mosque, where motifs and patterns that the surfaces were photographed and classified.As a result, 6 pieces of geometric motifs on the mosque contains 10 architectural elements and decorative surfaces, 45 of them were investigated motive. Geometric motifs, mainly due to entrance and mihrab all surfaces of the survey have been removed, the motifs taken from the units.This is the protection of aesthetic values and a responsibility to future generations by transferring all of us believe that.