Kayseri'de âşıklık geleneği ve halk şairi Habip Karaaslan (inceleme-metin)
Kayseri province minstrelness tradition andminstrel Habib Karaaslan (analysis-text)
- Tez No: 285957
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL GÖRKEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Âşıklık Geleneği, Âşık, Kayseri İli, Habip KARAASLAN, Minstrelness Tradition, Minstrel, Kayseri Province, Habib KARAASLAN
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 270
Özet
Bu çalışmada Türk Edebiyatı'nın en eski şiir geleneklerinden biri olan ?âşık tarzı şiir türünün? ana hatları, bu geleneğin Kayseri ilindeki yansıması ve bu geleneği Kayseri'de sürdürmüş olan Âşık Habip Karaaslan işlenmiştir.Âşık tarzı Türk şiiri işlenirken, âşıklık geleneğinin tarihi süreci ve etkileşimleri aktarılmaya çalışılmıştır. Bu geleneğe uygun olarak Kayseri'de âşıklık geleneğine değinilmiş, çeşitli çıkarımlar yapılmıştır.Âşıklık geleneğinin Kayseri'deki temsilcilerinden Âşık Habip Karaaslan'ın hayatı ve edebî şahsiyeti tanıtılmaya çalışılmıştır. Türk kültürü açısından önemli bir yere sahip olan, emek ve özveri isteyen âşıklık geleneğini öğrenme nedenleri yol ve yordamları anlatılmıştır. Yazdığı eserler derlenmiş konularına göre tasnif edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work; the history of Kayseri, the main parts of ?minstrelpoem? which is one of the oldest poetry tradition of Turkish literature, the reflection of this custom in Kayseri and minstrel Habip KARAASLAN who continues this custom in Kayseri are studied.While examining mistrel type of Türkish poetry, it has been tried to be informed about the historical period and interactions of the custom. In accordance with the custom, there has been a focus on the custom of minstrel in Kayseri, various deriuations have been done.The life and the litarary personage of minstrel Habip KARAASLAN, one of the represantatives of minstrelness cuntom in Kayseri, have been tried to be introduced in the last chapter.His Works formed by the things he learned, his knowledge and his ağabeylity in poetry, were gathered together and classificated.