Ahmet Şükrü Esen defterlerinde anonim Türk halk edebiyatı ürünleri (atasözü-beddua-bilmece-deyim-dua-tekerleme-fıkra) (inceleme-metinler)
Works of anonymous turkish folk literature (proverbs- curses-riddles-idioms-prayers-tongue twisters-jokes) (research-texts) in Ahmet Şükrü Esen?s notebooks
- Tez No: 285958
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL GÖRKEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk Sözlü Kültürü, Ahmet Şükrü ESEN, Anonim Halk Edebiyatı ve türler (=atasözü-bilmece-deyim-dua-beddua-fıkra-tekerleme), Cönk ve Mecmualar, Turkish Oral Culture, Ahmet Şükrü Esen, Anonymous Folk Literature and its genres (proverbs, riddles, idioms, prayers, curses, jokes, tongue twisters), Djong and Magazines
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 269
Özet
Ahmet Şükrü Esen'e ait olan, oğlu Ali Esen Minkari tarafından Pertev Naili Boratav'a verilen ve Boratav'ın da inceleyerek tek tek numaralandırmış olduğu 27 el yazması defter bulunmaktadır. Bu defterlerden I ve IV numaralı olanları Boratav tarafından incelenmiş olup, diğerleri ise Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı'nda bulunmaktadır. Görünüşleri itibarıyla birer `defter' olmakla birlikte; içerikleri göz önüne alındığında `cönk' niteliği taşıdığı görülen bu el yazması eserlerde, Türk Halk Edebiyatı'nın, Anonim, Âşık ve Tekke Edebiyatı alanlarına ait pek çok metin (türkü, mâni, ağıt, koşma, semâi vd.) yer almaktadır. Bu çalışmada, sözü edilen bu defterlerde yer alan atasözü beddua, bilmece, deyim, dua, tekerleme ve fıkra gibi Anonim Halk Edebiyatı ürünleri günümüz harflerine aktarılmış ve aktarılan bu metinler, hem AŞE defterleri içinde hem de bazı kitaplarla karşılaştırılarak mukayeseli bir çalışma ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
There are 27 notebooks belonging to Ahmet Şükrü Esen, which passed from his son, Ali Esen Minkari, onto Pertev Naili Boratav, who investigated and numbered each one by one. Among these notebooks numbers I and IV were examined by Boratav, and the rest are presently at the Foundation of Turkish Economical and Social History. Although these handwritten works are seemingly notebooks, in terms of content they abound in countless texts from Anonymity, Minstrel and Dervish Lodge realms of Turkish Folk Literature. In this study we tried to carry out a comparative research by translating the works of Anonymous Folk Literature in these notebooks into our alphabet and comparing our translated versions with both the texts within the notebooks and several reference books we have.