19. yüzyılın ilk yarısında suhum kale; Rus işgaline karşı Osmanlı Devleti
Suhum Kale in the mid of 19 th century; Ottoman Empire against Russian occupation
- Tez No: 285963
- Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHATTİN SAMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Suhum, Suhum Kale, Abhazya, Osmanlı-Rus, Abhazya, Suhum, SuhumKale, Ottoman-Russian
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Çalışmamız, ?19. Yüzyılın İlk Yarısında Suhum Kale; Rus İşgaline Karşı Osmanlı Devleti? başlıklı araştırmadan oluşmaktadır.Osmanlı Devleti, Suhum Kale'ye XV. yy.'ın yarısından itibaren üç asır süresince hakim olmuştur. Bu süreçte Rusya, Kafkasya Bölgesi'nde Osmanlı ile mücadele etmiştir. Osmanlı Devleti, gerileme ve çöküş dönemlerine rastlaması nedeniyle Suhum Kale ve civarında güçlü bir yönetim tesis edememiştir. Rusya da Osmanlı Devleti'nin bu zayıf durumundan faydalanarak asırlardır elde etmek istediği Suhum Kale ve diğer Kafkasya bölgelerine sahip olma arzusuyla bütün imkanlarını seferber etmiştir.Osmanlı Devleti XIX. yy.'ın ilk yarısında, kendi iç karışıklıklarına rağmen bölge halkına yardım etmeye ve yönetimi elinde bulundurmaya çalışmıştır. Bu süreçte halk, çoğu zaman Osmanlı'nın yanında yer almıştır. Fakat Osmanlı Devleti, halkı tek bir güç halinde toplayamamış, kalelerde görevlendirilen paşalar görevlerine ihtimam göstermemiş, kendi durumunun da zayıflaması nedeniyle gerekli yardımları gönderememiş olduğundan bölgede güçlü bir yönetim oluşturamamıştır. Bu nedenlerle Suhum Kale ve civarındaki Osmanlı hakimiyeti Ruslar'ın üstünlüğü ile son bulmuştur.
Özet (Çeviri)
Our study consists of the researches titled : ?Suhum Kale in the mid of 19 th century; Ottoman Empire against Russian Occupation?.Ottoman Empire has dominated Suhum Kale about 3 centuries since the half of the 15 th century. During this time, Russia fought with Ottomans in Caucaus Region. Because of it?s regression and collapsing, Ottoman Empire couldn?t get a strong management near Suhum Kale. Russia mobilized all of its opportunities in order to have Suhum Kale and other Caucaus Regions by utilizing Ottoman Empire?s weakness.Inspite of its own chaos inside, Ottoman Empire tried to help the region?s public and to have management in the first half of the 19 th century. During this time, people mostly involved in Ottoman?s. But Ottoman Empire couldn?t create a strong managemend in the region because of not being able to bring publig together as a single force, pascha?s-charged in the castles- not taking care of their duties, also corruption of its own condition. That?s why Ottoman?s sovereignty ended with superiority of Russian?s in Suhum Kale and nearby.