1980 yılında yayımlanan Türk romanlarında toplumcu gerçekçilik
Socialist realism in Turkish novels published in 1980
- Tez No: 285964
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜMTAZ SARIÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Toplumcu Gerçekçilik, Türk Romanı, Marksist Estetik, 1980 Dönemi, Socialist Realism, Turkish Novel, Marxist Aesthetics, 1980s period
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 316
Özet
Bu çalışmada 1980 yılında yayımlanan romanlardan toplumcu gerçekçi akımın özelliklerini gösterenler ele alınmıştır. Toplumcu gerçekçilik açısından değerlendirilen romanlar teknik, muhteva, dil ve üslup özellikleri bakımından tahlil edilmiştir. Bu başlıklar altında ortak noktalar tespit edilerek genel değerlendirmeler yapılmıştır.Çalışmanın girişinde toplumcu gerçekçiliğin Batı ve Türk edebiyatındaki gelişimi hakkında bilgi verilerek bu akımın 1980 yılında yayımlanan Türk romanlarını nasıl etkilediği incelenmeye çalışılmıştır. Ayrıca 1980'li yıllarda Türk toplumunun siyasi, sosyal ve edebî açıdan yaşadığı değişimler genel bir bakışla değerlendirilmiştir. Birinci bölümde 1980 yılında yayımlanan toplumcu gerçekçi Türk romanları hakkında kısa bir tanıtım yapılarak romanların özetine yer verilmiştir. Bu romanlar ikinci bölümde teknik özellikler, üçüncü bölümde muhteva özellikleri ve dördüncü bölümde ise dil ve üslup özellikleri bakımından incelenerek 1980'li yıllarda toplumcu gerçekçiliğin Türk romanlarındaki etkisi ortaya konmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the novels from the ones published in 1980 and showing socialist realist novels? features are discussed. The novels which are evaluated from the perspective of socialist realism have been analyzed in terms of technique, content, language and style. Considering these topics, general evaluations have been done by determining common points.In the introduction part of the study, how socialist realism movement affected the Turkish novels published in 1980 has been studied by providing information about the development of Socialist Realism in Western and Turkish Literature. Furthermore, the political, social and literary changes in Turkish Society during 1980s have been analyzed with a general perspertive. In the first part, short summaries of the Turkish Novels published in 1980 are given with a brief presentation about them.The affect of Socialist Realism in Turkish Novels in 1980s is tried to be studied by analyzing technical features in the second part, content features in the third part, and language and stylistic features in the fourth part of the novels.