İtalya'da rönesans resim sanatı (Bottıcellı)
Renaissance painting in Italy (Botticelli)
- Tez No: 285965
- Danışmanlar: PROF. DR. KERİM TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Resim, Sanat, Rönesans, Painting, Art, Renaissance
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Yeniden doğuş anlamına gelen Rönesans, eski Yunan ve Roma sanatının yani antikitenin yeniden canlandırılmasıdır. Rönesans dünyası, sanat alanındaki gelişmelerde olduğu kadar bilim alanındaki gelişmeler açısından da büyük önem taşımaktadır. Bu dönemde önemli keşifler olmuş, önemli sanatçı ve bilim adamları yetişmiş, insanlık tarihinde önemli adımlar atılmıştır.Rönesans, erken, yüksek ve geç olmak üzere üç dönemden geçmiştir. Her dönemde de ünlü sanatçılar yetişmiş, önemli eserler verilmiştir. Resim sanatı da her dönemde gelişmeler göstermiş, değişikliklere uğramıştır. Rönesans resim sanatını anlamak için Rönesans kültürünü iyi bilmek gerekir.İtalya'da başlayan Rönesans, farklı dönemlerde olmakla birlikte tüm Avrupa'daki ulusları etkilemiştir. İtalyanlar, ilk modern halk olarak gösterilmekte ve İtalyanların çeşitli bağlarını silkip atarak Rönesans'ın bireyciliğine nasıl kavuştukları tasvir edilmektedir. Böylece, Rönesans dünyası ve insanı keşfedilir.Rönesans'ın merkezinde insan vardır. Artık din Ortaçağ'da olduğu gibi her şeyin üstünde olmaktan çıkar. Bakışlar, öbür dünyadan bu dünya üzerine çevrilir. Resim sanatında da bu etki görülür.Botticelli, Rönesans doruk noktasındayken eserler vermiş olan bir sanatçıdır. Resimlerindeki coşku ve hareket duygusuyla dikkat çeker.
Özet (Çeviri)
The Renaissance, which means rebirth, is the renewal of ancient Greek and Rome art; in other words means the renewal of the antiquity. The world of Renaissance has a big importance both on the development of art and science. At this era important developments occurred, important artists and scientists rose, and important progresses made on history of humanity.The Renaissance passed through three phases which are early, high and late phases. Through all of these phases important artists rose and important work of arts were given. Also painting showed development in every phase and faced changes. To understand the painting of the Renaissance it is crucial to know the Renaissance.Beginning in Italy, the Renaissance on different eras affected all nations of Europe. Italians are to shown as first modern nation and how the Italians broke their boundaries and got the individualism of Renaissance is described. Thus, the Renaissance world and persona can be discovered.In the center of the Renaissance, comes the individual. Religion is no longer over the top of everything as in the middle ages. The sights and gazes focused on this living world other than the world of death. In painting the same effect is seen.Botticelli is an artist, giving important work of art in the high phase of the Renaissance. He draws attention with the feelings of delirium and charm in his paintings.