Satın alma karar sürecinde algılanan risk: Paket turlara yönelik bir uygulama
Perceived risk in buying decision process: An application on package holidays
- Tez No: 285970
 - Danışmanlar: PROF. DR. KURTULUŞ KARAMUSTAFA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Package holiday, buying decision process, perceived risk
 - Yıl: 2011
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmada, tüketicilerin paket tur satın alma karar sürecinde algıladıkları risk faktörleri ile bu faktörlerin olası sebepleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda, çalışmanın amacı, (a) kültür odaklı paket turların düzenlendiği Kapadokya Bölgesi örneğinde tüketicilerin paket tur satın alımlarındaki algılanan risk faktörlerini belirlemek, (b) algılanan risk faktörlerinin turistlerin kültürel özellikleri ile demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediğini değerlendirmek ve (c) benzer nitelikte yapılan daha önceki çalışmaların sonuçları ile mevcut çalışmanın sonuçlarını karşılaştırmaktır. Bu amaca ulaşmak için, öncelikle mevcut literatür taraması yapılarak literatürdeki bilgiler doğrultusunda konuya bütünsel bir şekilde yaklaşılmış, daha sonra ise çalışma konusuyla ilgili birincil veri elde etmek amacıyla anket tekniğinden yararlanılmıştır. Anketler, Kapadokya bölgesini 2011 Mart ve Mayıs aylarında ziyaret eden yabancı turistlere uygulanmıştır.Çalışmada, turistlerin algıladıkları risk faktörlerinin, geldikleri ülke gruplarının kültürel özelliklerine ve demografik özelliklerine göre birtakım farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, araştırma bulguları doğrultusunda, turizm sektöründeki planlayıcı ve politikacıların hizmet sunan işletmeleri sıkı bir şekilde denetlemeleri gerekliliği ile seyahat acenteleri ve tur operatörlerinin özellikle paket turların dağıtımı aşamasında dikkat etmesi gereken unsurlara yer verilmiştir.Anahtar Kavramlar: Paket tur; satın alma karar süreci; algılanan risk.
Özet (Çeviri)
This study determines the risk perception factors of tourists in the buying decision process and what causes these factors to occur. In this context, the aim of this study is, (a) to determine the tourists? risk perceptions towards culture-oriented package holidays organized to Cappadocia Region, (b) to examine whether the perceived risk factors differ depending upon the cultural characteristics of different country groups and demographic features of tourists and (c) to compare its results with the previous ones. In order to reach to its aims, first the relevant literature has been reviewed in an holistic way and then a survey study has been conducted to provide primary data. The questionnaires have been applied to foreign tourists visiting Cappadocia Region during the months of March and May in 2011.The findings of this study reveal that the risk factors vary depending on the demographics and cultural features of tourists. Consequentially, in line with the study findings, planners and policy makers have been suggested to control the service businesses tightly. Some issues, especially in the distribution stage of package holidays, needed to be taken into account by tour operators and travel agents have been emphasized.