Muhyî ve Cihânnümâsı (inceleme-metin)
Muhyî and his Cihânnumâ (investigation-edition critics)
  1. Tez No: 286036
  2. Yazar: CÜVEYRİYE İLTUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYRİ KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Muhyî, Cihânnümâ, Tasavvuf, Türk Edebiyatı, Vahdet-i Vücud, Muhyî, Cihânnümâ, Sufism, Turkish Literature, Vahdet-i Vücud
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu çalışma Tasavvuf literatürü içerisinde geometrik şekillerle konu anlatımına yer veren ve zamanla özgün bir gelenek haline gelen cihânnümâ türü eserler bağlamında Muhyî'nin Cihânnümâ adlı eserininin metni ve tahlilini içermektedir. Üç bölümden oluşan çalışmanın giriş bölümünde Tasavvuf kültüründe cihânnümâ kavramı, cihânnümâların ve şekilsel anlatımların ortaya çıkışı, bu alanda eser yazan bazı sufiler ve çalışmaya konu olan Muhyî'nin eseri hakkında bilgi verilmiştir.İkinci bölümde Muhyî'ye ait Cihânnümâ adlı eserin dini ve tasavvufi açıdan tahlili yapılmaya çalışılmış, eser metninde yer alan konu ve terimler müstakil alt başlıklar altında açıklanarak yazarın kavramları kullanışına örneklerle yer verilmiştir. Nesir ve nazım içerikli eserden özellikle konu ile ilgili şiirsel örnekler sunularak yazarın edebi üslubu yansıtılmaya çalışılmıştır. Muhyî'nin varlık, oluş, evren, insan, Tanrı ve bunlar arasındaki ilişkileri vahdet-i vücud anlayışı içerisinde açıkladığı ve bu görüşlerini şiir dilinin yanı sıra özellikle görsel çalışmalarla, çizimlerle yansıtmayı başardığı sonucuna ulaşılmıştır.Üçüncü Bölümde eserin metin kuruluşunda temel alınan nüshalar, kullanılan metot ve transkripsiyon işaretleri tanıtılarak, yazarın orijinal metnine mümkün olduğunca yakın metin sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sufi literature in this study subjects with geometric shapes and timing of expression given to the original work has become a tradition in the context of the cihânnümâ type Cihânnümâ of Muhyî his work includes the analysis and with critizm text. The study consists of three sections in the introductory section of the concept of Sufi culture cihânnümâ, of cihânnümâs and the emergence of formal expression, written work in this area and work is subject to some Sufis who were given information about of work Muhyî.In the second chapter of his book Cihânnümâ of Muhyî religious and mystical aspects of analysis have been trying to do the work in the text of the topics and terms are explained in separate sub-headings to use the author's concepts are presented with examples.Prose and verse especially relevant content from the poetic works of the author's literary style of case is tried to be reflected. Entity of Muhyi created the universe, human beings, God and the reletionship between them and Vahdet-i Vücud approach in the description and views of petic language as well as the particular visual studies, drawings achieved to reflect the results the reached.Third Department of copies of works which are based on the text of the organization, transcription signals and introduce the methods used by the author's original text as close as possible to the text is to give with text.