From Prep Class to First Year: An Investigation into the Transitional Effects of a One-year English Preparatory Continuum on Language Proficiency and University Adjustment
Hazırlık Sınıfından Birinci Sınıfa: Bir Yıllık İngilizce Hazırlık Sürecinin Dil Yeterliği ve Üniversiteye Uyum Sağlama Üzerindeki Geçişsel Etkilerinin Araştırılması
  1. Tez No: 286037
  2. Yazar: NERMİN ARIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZUHAL OKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Geçiş, Hazırlık Programı, Birinci Sınıf Öğrencileri, Dil Yeterliği, Üniversiteye Uyum Sağlama, Transition, Preparatory Program, First-Year Students, Language Proficiency, University Adjustment
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmanın esas amacı, bir yıllık İngilizce hazırlık sürecinin dil yeterliği ve üniversiteye uyum sağlama üzerindeki geçişsel etkilerini araştırmaktır. Bu amaçla, çalışma iki farklı katılımcı grup olarak toplam 150 İngilizce Öğretmenliği bölümü birinci sınıf öğrencileri ile yürütülmüştür. Gruplardan biri, 2008-2009 akademik yılında İngilizce hazırlık eğitimi alıp daha sonra birinci sınıfa geçiş yapan 75 öğrenciden oluşmaktadır. Geriye kalan 75 katılımcı ise hazırlık sınıfından muaf olup bundan dolayı direkt olarak birinci sınıfa kabul edilen öğrencilerden oluşmaktadır.Veriler Dil Yeterlik Anketi, Üniversiteye Uyum Anketi ve yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmıştır. Anketler ön-anket ve son-anket olarak hem akademik yılın başında hem de sonunda uygulanmıştır. Anketlerden toplanan nicel veri SPSS bilgisayar programı kullanılarak analiz edilmiştir ve görüşmeler sonucunda elde edilen nitel verinin analizi ise içerik analizi yönteminden yararlanılarak yapılmıştır.Çalışmanın sonuçları, bir önceki yıl hazırlık programında eğitim gören öğrencilerle, programdan muaf tutulan öğrenciler arasında dil yeterliği açısından anlamlı bir farkın olmadığını göstermiştir. Öte yandan, bu iki farklı öğrenci grubunun üniversiteye uyum süreci açısından istatiksel olarak birbirinden farklılık gösterdikleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study was to investigate the transitional effects of a one-year English preparatory continuum on language proficiency and university adjustment. To this end, the study was carried out with 150 first-year ELT students in total as two separate participant groups. One of the groups consisted of 75 students who had already attended preparatory class in the academic year of 2008-2009 and then made a transition to the freshman year. The remaining 75 participants comprised the students who were exempted from the preparatory class and therefore directly admitted to the first-year.The data were collected through the Language Proficiency Questionnaire, the Student Adaptation to College Questionnaire and semi-structured interviews. The questionnaires were administered both at the beginning and end of the academic year as pre-questionnaire and post-questionnaire. The quantitative data gathered from questionnaires were analyzed using SPSS computer program and the analysis of the qualitative data obtained via interviews was realized utilizing content analysis procedure.The results of the study showed that there was no significant difference between the students who took preparatory education in the previous year and the others that were exempted from it in terms of language proficiency. On the other hand, it was found that these two types of students statistically differed from each other with respect to university adjustment.