Çankırı'da kına, nişan ve düğün geleneği
Tradition of henna night, engagement and wedding ceremony in Çankırı
- Tez No: 286045
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Çankırı kültürü, düğün, evlenme, kına, gelin, Çankırı cultures, wedding, marriage, denounced the bride taking, readers
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi (Folklor) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 477
Özet
Düğün, evlenme geçit döneminin en belirgin özelliğidir. Onun için düğünün geleneksel değerlere ve kurallara uygun bir biçimde kutlanmasına çaba sarf edilir. Düğüne elden geldiğince çok kimse çağrılmak istenir. Düğünün zamanı ve yeri, kimler arasında olduğu, düğün öncesi çıkarılan ?okuyucu?lar tarafından bildirilir...Köylerde daha çok davullu zurnalı düğünler yapılırken, şehirlerde salonlarda yapılan düğünler tercih edilmektedir. Bazı aileler ise düğünlerini evde konuklarına ziyafet vererek yapmaktadırlar. Bu yemekler yöresel olarak içerik ve şekil bakımından farklılık göstermektedir. Düğün töreni, erkek tarafının gelin almaya gitmesi ile başlar. Kız evinde gelin çıkarılmadan önce, aile büyüklerinden bir erkek tarafından dualar eşliğinde kırmızı kuşak üç kez bağlanır. Gelin aile büyüklerinin ellerini öperek vedalaşır ve düğün alayından bir erkeğe teslim edilir. Düğün alayı tarafından gelin aldıktan sonra, davul zurna eşliğinde gezdirilir. Gelin erkek evine girerken, kapı üzerine yağ, bal sürülmesi, çerez ve bozuk para serpilmesi, testi kırılması, su dolu bakraç (kova) tepilerek devrilmesi gibi yaygın adetler uygulanmaktadır. Gelin eve girdikten sonra Çankırı yöresinde güvey gezdirme, damadın yakın arkadaşları ile sazlı sözlü eğlenceli olarak yapılır. Düğün gecesi damat gerdeğe girer. Damat yüz görümlüğü olarak geline takı takar.Düğünden sonraki günlerde gelin evdeki büyüklerle konuşmaz. Büyükler hediyeler vermek suretiyle gelinlerini konuşturmaya çalışırlar.Günümüzdeki düğünler büyük ölçüde ?yenilenmeye? uğramıştır. Bu düğün adetlerinin birçoğu kalkmış ve eskinin köy düğünleri yerini günümüzde yapılan düğün salonlarındaki birkaç saatlik eğlenceye bırakmıştır.
Özet (Çeviri)
Weddings, marriage is the most prominent feature of the gateway period. For her wedding the traditional values and rules, efforts are being celebrated in an appropriate manner. Nobody wants to be called to the wedding will be as much as possible. The time and location of the wedding, who was among the wedding off before the“readers”will be notified by.In villages with more drums and flutes are made with a wedding, the wedding halls in cities, are preferred. Some families in the wedding banquet guests in the house are done. These foods are different in terms of content and form locally. Wedding ceremony, the bride by getting men to go to begin with. Come out of her house before family prayers accompanied by a man of great red zone three times to connect. Big kiss goodbye to their families in the hands of bride and the wedding procession is delivered to a man. By the bride after the wedding procession, accompanied by drums and flutes is poured. Men entering the bride's house, the door on the oil, honey, expulsion, cookies and coins to thrive, test, breakage, water-filled Bakrac (buckets) are two widely applied, such as the overthrow of the hill. Come home safe in the area after entering the Çankırı panning, a close friend of the groom and the nest is made verbally fun. Wedding groom bride's face as present wears jewelry.The day after the wedding the bride does not speak to the big house. Point by giving gifts to their elders try to talk to.Largely on our wedding day“to renew”has suffered. Many of these pieces off the wedding and wedding location of the old village a few hours of entertainment in today's gave way to the wedding hall.