Analytical modeling of multi-channel optical burst switching with multiple traffic classes
Çok sınıflı trafik altında çok kanallı optik çoğuşma anahtarlamanın analitik analizi
- Tez No: 286304
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAİL AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Optik çoğuşma anahtarlama, servis kalitesi ayrımı, Markov akışkan kuyrukları, OBS, QoS, Scheduling, Fluid queues
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Çalışmamızda optik çoğuşma anahtarlama kullanan bir ağdaki birden çok dalgaboyu kanalına sahip bir düğümün çoklu trafik sınıflarına maruz kaldığı duruma yoğunlaşılmıştır. Trafik sınıflarının öteleme tabanlı servis kalitesi farklılığına gore oluştuğu varsayılmış ve servis kalitesi, çoğuşmaların değişik olasılıklarla kayboluşu olarak kendini göstermiştir. Çalışmamız içinde bLAUC ( basic, temel LAUC) olarak adlandırdığımız bir kanal ayırma algoritmasını önerdik ve inceledik. bLAUC diğer konvansiyönel yöntemlere (LAUC ve LAUC-VF) göre uygulanabilirliği daha sınırlı da görünse, bir çok kaynak ayırma yönteminin genel özelliklerini taşımakta ve analizi daha mümkün hale gelmektedir. Çalışmamızda, bLAUC kullanan bir düğümdeki çoğuşma kaybetme olasılıklarını, paket gelişleri bir Poisson süreciyken ve paket uzunlukları üstel bir dağılıma sahipken yaklaşık olarak hesaplamak için bir yöntem önermekteyiz. Yöntemimizde, çoklu kanala sahip bir düğümün çoğuşma kaybetme karakteristiğini doluluğuna bağlı olarak paket geliş miktarı değişen bir Markov akışkan kuyruğu ile modellemekteyiz. Önerdiğimiz yöntem bir çok durumda, daha önce çözümü olmayan bu problem için, kabul edilebilir sonuçlar sunmaktadır ve bunu karmaşıklığı oldukça az olan bir algoritma ile sağlamaktadır. Yöntemimiz tasarım süreçlerindeki optimizasyonlarda veya genel tasarım fikirleri oluşturma gibi faaliyetlerde rahatlıkla kullanılabilinir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we study an Optical Burst Switching (OBS) node with links carrying multiple wavelength channels (called hereafter channels) with multiple traffic classes. We assume that offset-based service differentiation is used to differentiate among these traffic classes in terms of packet loss probabilities. We first propose a basic scheme, called bLAUC (Basic Latest Available Unused Channel) for channel scheduling. Although practicality of the bLAUC scheme is relatively limited when compared to other conventional schedulers such as LAUC, we study bLAUC in this thesis due to its tractability to analysis and moreover bLAUC possesses certain crucial properties of conventional schedulers. We then propose an iterative procedure to approximate per-class loss probabilities for the OBS link of interest when packet arrivals to the link are Poisson and packet lengths are exponentially distributed. In our iterative procedure, we model a multi-channel OBS link with Poisson arrivals by a single channel Markov fluid queue with occupancy-dependent packet arrival intensities. The proposed procedure provides acceptable approximations for a wide range of scenarios with relatively low complexity. Consequently, the proposed procedure can be used in optimization problems concerning multi-class OBS and in finding guidelines to effectively utilize OBS resources under loss probability constraints.