Olumlu düşünme eğitim programının ergenlerin geleceğine yönelik iyimserlik, depresyon ve bilişsel çarpıtma düzeylerine etkisinin incelenmesi
The effect of positive thinking training program on the adolescents? level of optimism for the future, depression and cognitive distortion
  1. Tez No: 286480
  2. Yazar: YASEMİN KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞÜHEDA ÖZBEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Olumlu Düşünme, Geleceğe Yönelik İyimserlik, Depresyon, Bilişsel Çarpıtma, Positive Thinking, Optimism For The Future, Depression, Cognitive Distortion
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu araştırmada, olumlu düşünme eğitim programının ergenlerin geleceğe yönelik iyimserlik, depresyon ve bilişsel çarpıtma düzeylerine etkisi incelenmiştir.Olumlu Düşünme Eğitim Programının ergenlerin geleceğe yönelik iyimserlik, depresyon, bilişsel çarpıtma düzeylerine etkisini incelemeye yönelik olan bu araştırma 2010-2011 eğitim-öğretim yılında Antalya Kumluca İmam Hatip Lisesinde öğrenim gören toplam 30 öğrenci ile yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak Yaşam Yönelimi Envanteri, Beck Depresyon Ölçeği, Otomatik Düşünceler Ölçeği ve Olumlu Düşünme Eğitim Programı kullanılmıştır. Ön test, son test kontrol gruplu deneysel desene dayalı çalışmanın verileri korelasyon ve tekrarlı ölçümler için iki faktörlü varyans analiziyle çözümlenmiştir. Araştırmanın bağımsız değişkeni olumlu düşünme eğitim programı, bağımlı değişkeni ise ergenlerin geleceğe yönelik iyimserlik, depresyon ve bilişsel çarpıtma düzeyleridir.Deney grubundaki öğrencilere 12 oturumluk olumlu düşünme eğitim programı uygulanmış, plesebo grubuna meslekler tanıtımı ve meslek seçimine yönelik 12 oturumluk bir çalışma yapılmıştır. Kontrol grubuna ise araştırma süresince hiçbir işlem yapılmamıştır.Araştırma sonucunda, deney grubundaki öğrencilerin geleceğe yönelik iyimserlik puanlarında anlamlı derecede bir artış olduğu, depresyon ve bilişsel çarpıtma puanlarında da anlamlı derecede bir azalma olduğu görülmüştür.Ayrıca geleceğe yönelik iyimserlik ve depresyon düzeyleri arasında negatif yönlü bir ilişki saptanmıştır (-0,370). Geleceğe yönelik iyimserlik ve bilişsel çarpıtma düzeyleri arasında ters yönlü anlamlı bir ilişki saptanmıştır (-0,430). Depresyon ile bilişsel çarpıtma düzeyleri arasında ise pozitif yönde güçlü bir ilişki olduğu saptanmıştır (0,563).
Özet (Çeviri)
In this research, the effect of the Positive Thinking Training Program on the level of adolescents? optimism for the future, depression and cognitive distortion was investigated.The study about the effect of the Positive Thinking Training Program on the level of adolescents? optimism for the future, depression and cognitive distortion was carried out by the participation of the 30 students being educated in Antalya Kumluca İmam Hatip High School in the 2010- 2011 educational and instructional year. Life Orientation Inventory, Beck Depression Scale, Automatic Thoughts Scale and the positive thinking training program were used as tools of gathering the data. The data of the study based on pre-test, post-test, experimental design involving control group were analyzed by two factor variance analysis for correlation and repeated measurements.The independent variable of the research is the Positive Thinking Training Program and the dependent variable is the level of adolescents? optimism fort he future, depression and cognitive distortion.The Positive Thinking Training Program having 12 sessions was applied for the students in the experimental group; for the placebo group, a study of 12 sessions about introduction of jobs and choose of jobs was applied. On the other hand, there was no process with the control group.As a result of the research, it has been seen that there has been a meaningful increase in the point of optimism for the future of the students in the experimental group, on the other hand, there has been a meaningful decrease in the point of depression and cognitive distortion of the students in the control group.Furthermore there hasn't found any meaningful correlation between the levels of optimism for the future and depression. There is a slight, reverse directional correlation between the levels of optimism and cognitive distortion related to the future. There is a positive directional and strong correlation between the levels of depression and cognitive distortion.