Kul Himmet'in şiir dünyası, şiirlerinde gelenek, etkileşim ve eğitim
Poetry world of Kul Kimmet, custom, interaction and education in his poems
- Tez No: 286506
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET YARDIMCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kul Himmet, Eğitim, Pir Sultan, Dil Kullanımı, Kul Himmet, Education, Pir Sultan, Use of Language
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 361
Özet
Alevî- Bektâşî edebiyatının önemli şairlerinden Kul Himmet üzerine, bu güne kadar bilimsel nitelikte sayılabilecek bir çalışma yapılmamıştır. Kul Himmet'in parça parça şiirleri yayımlanmıştır. Ancak tüm şiirlerini derleyen sağlıklı bir çalışma da mevcut değildir. Yapmış olduğumuz çalışmamız, yapılan derlemeleri ve ayrı ayrı yayımlanan şiirleri ve bazı cönklerde bulunan şiirleri bir araya getirerek tam bir şiir metni oluşturmayı hedeflemektedir.Çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde, Kul Himmet'in dâhil olduğu edebi dönem ve bu dönem içerisinde şiirlerinden hareketle yaşamı ele alınmıştır. Gelenek ve etkileşim çerçevesinde, Kul Himmet'in başka şairlerle karıştırılan şiirleri ve Pir Sultan Abdal ile ilişkisi incelenmiştirİkinci bölümde, Kul Himmet'in şiirlerinde işlediği konular örneklerle ele alınmıştır.Üçüncü bölümde, ?Kul Himmet'in Şiirlerinde Eğitim Unsurları ve Dil Kullanımları? başlığı altında, şiirlerin özellikle anlambilimsel değerlendirilmesi yapılmış; şairin, dile hâkimiyeti tahlil edilmiştir.Dördüncü ve son bölümde ise şiirlerin metni bulunmaktadır. Metinler, farklı kaynaklardan bir araya getirilmiş, benzer metinler dipnotlar kullanılarak karşılaştırılmıştır.Çalışmanın sonucunda, Kul Himmet'in şiir dünyasının, gerek dönemi, gerek işlediği konular, gerekse eğitimsel yönü bakımından zengin olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
As one of the major poets of Alevi-Bektaşi Literature, any study has been conducted on Kul Himmet so far which can be considered scientific nature. Altough there are some poems of Kul Himmet have been published one by one, there is no present study which compiles all of his poems healthily. In our study, it is aimed to constitute a poem text by gathering the other collections and separately published poems.Our study composes four sections:In the first part, the literary age which Kul Himmet has been included and his life through his poems have been examined. Within the scope of the tradition and interaction,it has been examined the poems of Kul Himmet which have been mixed with the others poems? and his relation with Pir Sultan Abdal.In the second section, it has been adressed the issues which Kul Himmet has subjected in his poems by giving examples.The third section, under the title of ?The Elements of Education and Use of Language in Kul Himmet?s Poems?, especially the semantic evaluation of the poems has been made; the domination of the poet on language has been analysed.The fourth and final section concludes the text of the poems. The texts have been put together from different sources, notes have been compared using similar texts.As the result of the study, it has been concluded that the Kul Himmet?s world of poetry is substantial both about the subjects discussed and his age.