Cemil Meriç'te kültür ve ideoloji
Culture and ideology on Cemil Meriç
  1. Tez No: 286538
  2. Yazar: DİLBER DEMİREL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İDİRİS DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, İrfan, İdeoloji, Modern Siyasi İdeolojiler, Culture, Wisdom, Ideology, Modern Politicial Ideology
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada temel amaç, kültür ve ideoloji kavramlarının Cemil Meriç'in görüşlerindeki karşılıklarını incelemektir. Kültür kavramı, genel olarak, bir ferdin sosyal ve zihni formasyonu, kişiliğinin, gıda, zevk, duyarlılık yönünden olgunluğa ermesi anlamını taşımaktadır. İdeoloji kavramı ise tasavvurların kurulma tarzını, kaynağını ve konularını arayan bilim manasında kullanılmakla birlikte, siyasi, ahlaki, felsefi ve dini sahalarda bilimlerinkine benzer kesin bilgi getirmek iddiasında olan teoriler anlamını da içermektedir. Bu bağlamda incelendiğinde Meriç, kültür kavramının tarifinin ardından, bir bilme, bir seziş halinin ürünü olan irfanı açıklamış ve bu kavrama dönülmesinin gerekliliğini ortaya koymuştur. Kültürün yanı sıra, bu kavramla ilintili olan ideoloji kavramı da incelendiğinde, Meriç, onu dünya görüşü bağlamında ifade etmiş, ardından, ideolojilerden bahsetmek suretiyle her birinin tanınması gerektiğinin önemini ortaya koymuştur.Çalışmanın ilk bölümünde, bir düşünce insanı olan Cemil Meriç'in kişiliğinin özelliklerini yansıtan bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde, kültür kavramına ilişkin tanımlamalar, temel kavramlar ve konunun içeriğine ilişkin Meriç'in düşünceleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise ideoloji kavramın tarifleri, onunla ilişkili kavramlar, ortaya çıkan ideolojiler ve bu minval üzere Meriç'in ifadeleri irdelenmiştir. Bu çalışma, Meriç'in kendi eserlerine yönelik bir araştırmayı içermektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study to examine the corresponding views of Cemil Meriç the concepts of culture and ideology. In general concept of culture, means in terms of sensitivity of an induvidual, social and mental formation personality, food enjoyment, maturity termination. Concepts of ideology establishing the style of the imagination meaning of science been used to find source and the subjects political moral, philosophical and religious theories of the meaning of the sciences fields includs a similar claim to bring certain information. This context examined, Meriç definitions of the concept of culture then a knowing wisdom is the product of a declared state of perception and necessity rotation of this concept. In addition to culture, this concept is related to the concept of ideology is examined Meriç in the context of his world-view expressed then revealed the importance of the need to recognize each one by to talk about ideologies.In the first part of study, a thinking man Cemil Meriç information given reflecting the characteristics of his personality. The second section is definitions of the concept of culture, the basic concepts and ideas of Mr. Meriç. On the third part, recipes of the concept of ideology, concepts associated with it, occuring ideology and about this subject was examined Mr. Meriç expressions. This study, includes Mr. Meriç searching about own works.