Kaynak bağımlılığı bağlamında dış kaynak kullanımının incelenmesine yönelik bir araştırma
An investigation into outsourcing on resource dependency perspective
  1. Tez No: 286537
  2. Yazar: ÖZÜM EĞİLMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSA İPÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynak bağımlılığı teorisi, Dış kaynak kullanımı (Outsourcing), Türkiye Tekstil-Konfeksiyon sektörü firmaları, Resource Dependence theory, Outsourcing, Turkish Textile- Apparel Industry Firms
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Günümüzde işletmeler rekabet avantajlarını sürdürebilir kılabilmek adına müşteriler beklentilerini hedef alarak uygun kalite ve fiyatta ürün ve hizmet üretebilme çabası içerisindedirler. Bu amaçla faaliyetlerini daha etkin kılabilmek adına ana faaliyetleri dışında kalan faaliyetlerini dış kaynak kullanımı uygulaması ile tedarik etmeye başlamışlardır. İşletmeler kendi stratejileri doğrultusunda farklı amaçlar doğrultusunda dış kaynak kullanımından faydalanmaktadır.Araştırmamızın amacı, işletmelerin dış kaynak kullanımı nedenleri irdelenerek kaynak bağımlılığı teorisi çerçevesinde incelemektir. İşletmelerin dış kaynak kullanımı kararını almalarının, kaynak bağımlılığı bağlamında örgütlerin dış çevrelerine karşı aktif davranabilmeleri adına uyguladıkları bir strateji olarak ele alınıp alınmadığı sorgulanmaktadır. Kaynak bağımlılığı teorisinin örgütler arası ilişkileri barındırması, ortada kaynağa dayalı ilişkiden söz edilmesi, bu ilişkiler sonucunda bağımlılık, belirsizlik ve güç unsurlarının doğması ve örgütlerin bu stratejiyi bilinçli uygulayıp uygulamadıkları vb. iddialar araştırmamızın temel sorunsalını oluşturmaktadır.Birimci bölümde kaynak bağımlılığı teorisi'nin tanımı, alt kavramları ve yönetimi ilgili stratejiler incelenmiştir. İkinci bölümde; dış kaynak kullanımı tanımı, nedenleri, fayda ve sakıncaları incelenmiştir. Son bölüm olan uygulama bölümünde ise Türkiye'de faaliyet gösteren tekstil-konfeksiyon (hazır giyim) sektöründe önde gelen on iki firma incelenmiş ve dış kaynak kullanımı nedenleri kaynak bağımlılığı bağlamında irdelenmiştir. Sonuç kısmında görüleceği üzere, ilgili yazında belirtilen dış kaynak kullanımı nedenleri ile firmaların verdiği cevaplar benzerlik göstermiştir. Aynı zamanda şirketlerin teorik olarak kaynak bağımlılığı teorisi hakkında bilgi sahibi olmasalar dahi bazı uygulamaların kaynak bağımlılığı bağlamında şirketlerin çevresel belirsizliklerini yönetebilme adına aktif rol oynadıkları bilgisi saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, firms tend to produce their products and services under valuable quality and cost in order to sustain their competitive advantages. In this purpose, firms effort to sight many non-core business process and functions via outsourcing. Outsourcing has become an important phenomenon, as firms of each has many different reasons in terms of using outsourcing.The aim of this study is to investigate the outsourcing reasons of the firms in Resource Dependency context. We attempt to address the outsourcing decisions of the firms by synthesising resource dependency theory which suggests that firms are in charge of managing their external environment by using some adaptation strategies. As resource dependence theory addresses interorganizational relationships referring to the resource based relations that comes with uncertainty, dependence and power sub-concepts, we develop a framework in a resource dependeny context to understand whether outsourcing can be defined as an active firm strategy or not.In the first chapter, the concept of resource dependency theory, sub-concepts as uncertainty, dependence, power, and the related strategies can be use to manage firms? external environments have been reviewed. In the second chapter; the outsourcing definitions, the reasons for using outsourcing, advantages and disadvantages of this implication have been reviewed. In the last chapter, the extent of outsourcing decisions examined in the context of resource dependency theory by the research is done among twelve high-ranking textile-apperal industry firms fuctioning in Turkey. Our results indicate that the reasons of outsourcing are a potential evidence of the mentioned reasons in the literature so far. Another finding of this study is, -although the firms do not have the theoretical knowledge of the resource dependence theory and its concepts-, we found that some of the implications are a significant evidence that firms are actively managing their external environment in terms of outsourcing implications.