Altay, Tuva, Hakas ve Şor destanlarında at motifi üzerine bir inceleme
Review on horse motives in the Altay, Tuva, Hakas and Şor epics
- Tez No: 286600
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALAHADDİN BEKKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Destan, Altay, Tuva, Hakas, Şor, Epic, Altay, Tuva, Hakas, Şor, Horse
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu çalışmada, Altay, Tuva, Hakas ve Şor destanları at motifi açısından incelenmiştir. Çalışma, Giriş ve üç bölümden oluşmaktadır:?Giriş? bölümünde incelenen destan külliyatı ile bu destanların meydana geldikleri sahalar hakkında kısa bilgiler verilmiştir. Ayrıca Türk kültüründe at üzerine yapılan çalışmaların bir dökümü de yapılmıştır.Birinci bölüm, ?Atların Sınıflandırılması? başlığını taşımaktadır. Bu bölümde atların menşeleri, fiziki özellikleri, olağanüstü özellikleri ile at koşumları üzerinde durulmuştur.?Atın Destanlardaki Fonksiyonu? adlı ikinci bölüm, ?At Kahraman Birlikteliği?, ?At İle Kahramanın Birbirini Sınaması?, ?At İle Kahramanın Yolculuğa Çıkması?, ?Atın Kahramanı Zor Durumlardan Kurtarması?, ?Atın Kahramanın Yerine Sefere Çıkması?, ?Atların Katıldığı Müsabakalar? ve ?Atın Sonu? alt başlıklarından oluşmaktadır.?Sonuç? bölümünde çalışmada elde edilen sonuçlar dikkatlere sunulmuştur. Çalışmanın sonunda ?Dizin? ve ?Kaynakça? verilmiştir.
Özet (Çeviri)
İn this excercise Altay, Tuva, Hakas and Şor epics was examined in the terms of horse motives. The excercise consists of, introduction and three chapters.A brief information was given in the examined introduction chapter of epic corpus and areas that the epics occured. Also in the Turkish Culture the outcome was given about the work performed on the horses.First chapters heading is ?Horse Classification? , in this chapter, it focuses on origin of the horse, physical specialties, Extraordinary specialties, and Horse Harnesses.In the second chapter ?Function of The Horse Epics?, it explains about ?horse hero association?, ?the trial between the horse and the hero?, ?the horse and the hero going on a journey?, ?the horse saving the hero from difficult situations?, ?the horse going on a mission for the hero?, ?competitions that the horse enter? and farewell of the horse.The outcome of the work that was performed in the conclusion chapter has been presented to attention. At the end of the study the index and the bibliography were given.