Failure of orthogonally jointed rock masses under surface loads
Yüzey yükleri altındaki ortogonal eklemli kaya kütlelerinin yenilmesi
  1. Tez No: 28683
  2. Yazar: ORHAN ZAFER ACARALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TOSUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Anizotropi, Ortotropi, Taşıma Kapasitesi, Mohr-Coulomb Yenilme Kriteri
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
ÖZ YÜZEY YÜKLERİ ALTINDAKİ ORTOGONAL EKLEMLİ KAYA KÜTLELERİNİN YENİLMESİ ACARALP, Orhan Zafer Doktora Tezi, Maden Mühendisliği Anabil im Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Levent TUTLUOSLU Haziran, 1993, 151 sayfa. Yüzey basma yükü altındaki ortogonal eklemli bir düzlemdeki gerilme ve deformasyon analizinde, anizotropik elastisitenin yarı düzlem problemleri için gerekli olan sınır elemanları yöntemi uygulanmıştır. Anizotropik elastisite ve yenilme durumları ile ilgili bir dizi eşitlik, gerilme ve yenilme analizleri için yazılan sınır elemanları bilgisayar programına yerleştirilmiştir. Yüzey basma yükü altındaki ortotropik bir yarı düzlemdeki gerilme dağılımı sıkılık, aralık gibi süreksizlik özellikleri değiştirilerek çalışılmıştır. Yüzey basma yükü altındaki yarı düzlemde basma ve çekme yenilmelerinin başlama derinlikleri ve karşı gelen başlangıç basınçları kayalar için geçerli olan Mohr- Coulomb ve çekme yenilme kriterleri uygulanaraksaptanmıştır. Ortogcmal eklem takımlarının derişik sıkılık ve aralıkları için, yenilme derinlik ve basınçlarının davranışı araştırılmıştır. Taşıma kapasitesi veya nihai yenilme yükünün tahmini için,, başlama derinlimi civarındaki dilatant bölgede çatlama başlangıcını kapsayan bir yenilme genişlemesi mekaniği geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FAILURE OF ORTHOGONALLY JOINTED ROCK MASSES UNDER SURFACE LOADS ACARALP, Orhan Zafer Ph.D. in Mining Engineering Supervisor : Assoc.Prof.Dr. Levent TUTLUOSLU June, 1993, 151 pages. Boundary element method for the orthotropic half- plane problems of anisotropic elasticity is employed here in the analysis of stress and deformation in a half-plane with orthogonal joints under surface indentation load. A set of equations associated with anisotropic elasticity and failure conditions is implemented into a boundary element computer program for the stress and failure analysis. Stress distribution in an orthotropic half-plane under - indentation load is studied by changing the discontinuity properties, namely stiffness and spacing. Applying the Mohr-Coulomb and tensile failure criteria for rocks, compressive and tensile failure initiation mdepths and corresponding initiation pressures under the indenter in the half-plane are determined. For different stiffnesses and spacings of the orthogonal joint sets, behaviour of failure depths and failure pressures is investigated. To estimate the bearing capacity or final failure load, a failure propagation mechanism including the beginning of crack at the dilatant zone around the initiation depth is employed. Key Words : Anisotropy, Orthotropy, Bearing Capacity, Mohr-Coulomb Failure Criterion Science Code : 607.01.02 IV