0-10 yaş çocuk cinsel istismarının sanal medyadaki yansıması
The reflection of the sexual abuse of 0-10 years children at virtual media
  1. Tez No: 286847
  2. Yazar: MEHMET KANAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHADIR KÖKSALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Cinsel İstismar, İhmal, Pedofili, Child, Sexual Abuse, Neglect, Pedophilia
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
İstismar vakalarının sayısının gün geçtikçe artması, bu alanda çalışmak için bir etken olmuştur. İstismar türlerinden cinsel istismarın dile getirilmesi anlamındaki çalışmaların sayısının azlığı da dikkat çekicidir. Araştırmaya örneklem oluşturması için sanal medyadan seçilen ?3? haber sitesinden ?2006-20011? yılları arasındaki ?0-10? yaş arasındaki çocuklara yönelik cinsel istismar vakaları derlenmiştir. Derlenen her bir vakaya bilgi formu uygulanmış ve bu formların sonucu SPSS paket programında tablo ve grafiklere dönüştürülerek, ulaşılan rakamlar, yüzdelik değerleri ile sunulmuştur.Araştırmadaki amaç bizim toplumumuzda böyle şeyler olmaz ön yargısını kırarak, yaşanmış vakalar üzerinden ailelere ve eğitimcilere öneriler sunmaktır. Araştırma sonuçları ?1.5 aylık bebeğin istismarına kadar mağduriyet yaşının düştüğünü göstermektedir. Yine sonuçlara bakacak olursak, kız çocuklarının erkek çocuklardan daha çok istismar edildiği, aile içi istismarın da en az yabancılar tarafından yapılan istismar vaka sayısı kadar çok olduğunu görürüz. Araştırma için oluşturulan bilgi formundaki soruların yanıtları bulgular ve yorum kısmında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The increasing number of cases of abuse has been a factor to work in this area. The small number of studies on expressing sexual abuse, which is one of the types of abuse, is also striking. To set an example for the survey, cases of sexual abuse between the years 2006-2011 from the selected 3 news site intended for the children between the ages of 0-10 has been compiled. Information form was applied to the each compiled case and the result of this forms were transformed into tables and graphics in SPSS package program, achieved figures were presented with their percentage values.The aim of the research is to overcome the prejudice of ? there hasn?t been such things in our society? and to offer suggestions for the families and educators through experienced cases. Research results show that the age of victimizations has fallen to the abuse of one year-old baby. If we look at the results again, we will see that female children have been abused more than male children and the number of domestic abuse is at least as much as the number of cases of abuse made by foreigners. The answers to other questions in the information form created for the research take place in the parts of findings and comments.