Concentration of barite and fluorite minerals of Eskişehir-Beylikahır district
Eskişehir-Beylikahır bölgesi barit ve fluorit minerallerinin zenginleştirilmesi
  1. Tez No: 28688
  2. Yazar: KAZIM EŞBER ÖZBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAHİT HİÇYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Eskişehir-Beylikahır Bölgesi, Barit ve Fiuorit Mineralleri, Gravite Zenginleştirme, Flota^yon, Manyetik Ayırma, Eskişehir-Beylikahır District, Barite and Fluorite Minerals, Gravity Concentration, Flotation, Magnetic Separation
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
öz ESKÎŞEHİR-BEYLİKAHIR BÖLGESİ BARİT VE FLUORİT MÎNERALLERÎNİN ZENGİNLEŞTİRİLMESİ ÖZBAŞ, Kazım Eşber Yüksek Lisans Tezi, Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Cahit HİÇYILMAZ Eylül, 1993, 61 sayfa. Bu çalışmada Eskişehir-Beylikahır bölgesi barit ve fluorit minerallerinin zenginleştirilme olasılıkları araştırılmıştır. Zenginleştirme çalışmaları, Küçükhöyüklütepe ve Devebağırtantepe temsili numunelerinin 2:1 oranında karıştırılmasıyla elde edilen bileşik numuneler ile gerçekleştirilmiştir. Cevher üzerinde yapılan mineralojik analizler bileşik numunedeki temel minerallerin barit, fluorit, bastnasit, ve mika mineralleri olduğunu göstermiştir. Kimyasal analizlere göre bileşik numune %52.47 CaF2, %25.40 BaSÛ4, ve yaklaşık %6 nadir toprak elementleri içermektedir. Zenginleştirme çalışmaları sırasında, gravite zenginleştirme, flotasyon, ve yüksek alan şiddetli manyetik ayırma, bileşik numuneye ayrı ayrı veya kombinasyon olarak uygulanmıştır.Gravite zenginleştirme-flotasyon-manyetik ayırma kombinasyonunun uygulanmasıyla, kimyasal üretime uygun barit konsantresi, ve no. 2 seramik tenörlü fiuorit konsantresi elde edilmiştir. Elde edilen en yüksek tenörlü konsantreler, %45.42 randımanlı %92.18 CaF2 içerikli fiuorit konsantresi ile %36.91 randımanlı %94.52 BaSO4 içerikli barit konsantresidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONCENTRATION OF B ARITE AND FLUORTTE MINERALS OF ESKÎŞEHİR-BEYLİKAHIR DISTRICT ÖZBAŞ, Kazım Eşber M.S. in Mining Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cahit HİÇYILMAZ September, 1993, 61 pages. In this study, concentration possibilities of barite and fluorite minerals of Eskişehir-Beylikahır district were investigated. Concentration studies were carried out on composite samples obtained by mixing representative samples of Küçükhöyüklütepe and Devebağırtantepe in the ratio of 2 to 1. Mineralogical analyses of the ore indicated that barite, fluorite, bastnasite, calcite, and mica minerals were the major minerals in the composite ore. Chemical analyses showed that composite ore contains 52.47% CaF2, 25.40% BaS04, and approximately 6.0% rare earth elements. During the concentration studies, gravity concentration, flotation, and high intensity magnetic separation were applied to composite ore separately or in combination. By applying gravity concentration-flotation-magnetic separation combination barite concentrate suitable for chemical inmanufacturing, and fluorite concentrate marketable as no.2 ceramic grade were obtained. The highest grades of fluorite and barite concentrates obtained were 92.18% CaF2 with 45.42% recovery and 94.52% BaS04 with 36.91% recovery, respectively.