Bazı tıbbi ve biyolojik bileşiklerde ışınlamayla oluşan hasarlar
Irradiation damages in some medical and biological compounds
- Tez No: 286885
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aşırı ince yapı sabiti, ESR, g-faktörü, Spektroskopik yarılma çarpanı, ESR, g-factor, Hyperfine coupling constant, Spectorscopic splitting factor
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada, bazı tıbbi ve biyolojik bileşikler 60Co-? kaynağında radyasyona maruz bırakıldıktan sonra Elektron Spin Rezonans (ESR) ölçümleri, X-band ESR spektrometresi kullanılarak alındı. Seçilen tıbbi ve biyolojik öneme sahip olan bileşiklerin gama ışınlarına maruz bırakıldıktan sonra alınan ESR spektrumları incelendi. Spektrumu alınan bileşiklerden incelemeye değer olanları belirlenerek, bu numunelerin yapılarında oluşan radikallere ait ESR parametreleri tespit edildi. Ayrıca bileşiklerde bulunan paramanyetik merkezlerin ESR parametrelerinin sıcaklığa ve manyetik alanın yönüne bağlı olarak değişimi ESR spektrumları yardımıyla incelendi. Cholesteryl Heptanoate tek kristali için, spektroskopik yarılma faktörü ve aşırı ince-yapı sabitlerinin ortalama değerleri gort = 2.00361, (aCH ? )ort = 14.52 G, (aCH2 ? )ort = 25.78 G olarak bulunmuştur. Cholesteryl Heptanoate tek kristalinde oluşan paramanyetik merkezin olduğu gözlenmiştir. Dimethyl Isophthalate tek kristali için, spektroskopik yarılma faktörü ve aşırı ince-yapı sabitlerinin izotropik değerleri, gort = 2.00958, (aCH2 ? )ort = 29.74 G olarak bulunmuştur. Dimethyl Isophthalate tek kristalinde oluşan paramanyetik merkezin olduğu gözlenmiştir. Anizotropik etkileşme gösteren yukarıdaki radikallerin aşırı ince yapı etkileşme değerleri ve g değerleri ile bunlara ait doğrultu kosinüsleri bilgisayar programı yardımı ile hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, ESR measurements of some medical and biological compounds irradiated by 60Co-? radiation, were recorded using X-band ESR spectrometer. Some selected medical and biological structures were exposed to gamma rays and then ESR parameters of the sample which have valuable for searching were calculated from recorded ESR spectra. Also, depending on temperature and magnetic field direction of ESR parameters of paramagnetic centers were analyzed with the help of ESR spectra. The spectroscopic splitting factor and hyperfine coupling constant average values were found to be gort = 2.00360 , (aCH ? )ort = 14.52 G, (aCH2 ? )ort = 25.78 G and determined radical for single crystal Cholesteryl Heptanoate. The spectroscopic splitting factor and hyperfine coupling constant values for Dimethyl Isophthalate were found to be average values gort = 2.00958, (aCH2 ? )ort = 29.74 G. It was observed that the paramagnetic center which radiation formed for Dimethyl Isophthalate single crystal is radical. The hyperfine interaction and g values of above radicals being found anisotropic features and the direction cosines belonging to them were calculated with the aid of a computer program.