Tabakalı kompozit levhalarda burkulma analizi
Buckling analysis of laminated composite panels
  1. Tez No: 287072
  2. Yazar: MERVE GENÇOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN TURGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hibrit kompozit, Delaminasyon, Oryantasyon açısı, Burkulma, ANSYS, Hybrid composite, delamination, orientation angle, buckling, ANSYS
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışmada, karbon fiber, grafit fiber ve karbon/grafit fiber çapraz takviyeli polyester matristen üretilmiş tabakalı kompozit levhaların simetrik ve anti simetrik tabaka dizilimde farklı oryantasyon açıları ve farklı delik geometri ve boyutları için sayısal olarak burkulma analizleri gerçekleştirilmiştir. Modelleme ve analizlerde ANSYS 11.0 sonlu elamanlar paket programı kullanılmıştır. Gerçekleştirilen analizler neticesinde elde edilen sonuçlar birbirleriye karşılaştırılarak grafikler halinde sunulmuştur. Tabaka dizilimi göz önüne alındığında simetrik tabaka dizilimine sahip kompozit levhaların burkulma yükleri anti simetrik tabaka dizilimli levhalara göre daha düşük olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the numeric buckling analysis for the dimensions and different orientation angles and different hole geometry on the symmetric and anti-symmetric layer rang of fiber, graphite fiber and carbon/graphite fiber produced from the cross reinforced polyester are realized . In modeling and analysis ANSYS 11.0 elements packet program has been used. The results realized as a result of the analysis have been compared and presented as graphics. When taking the layer range into consideration, it is found out that the composite plates which have symmetric layer range have much lower buckling load than the anti-symmetric layer range plates