A Robust estimation method for the contamination parameter in a least favourable distribution
En az favori dağılımda kirlenme için dinç bir tahmin yöntemi
- Tez No: 28735
- Danışmanlar: PROF. DR. FETİH YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Kirlenme, Uçeleman, En az favori dağılım, Dinç Tahmin, Simetrik Dagilim, Mıntıka Parametresi, Contamination, Outlier, Least Favourable Distribution, Robust Estimation, Symmetric Distribution, location Parameter
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
öz EN AZ FAVORÎ DA?ILIMDA KÎRLENME ÎÇÎN DÎNÇ BÎR TAHMÎN YÖNTEMİ DALGIN, Muhammed Yüksek Lisans Tezi, istatistik Anabilim Dali Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fetih YILDIRIM Ağustos, 1993, 78 sayfa Veri kümelerinde kirlenme beraberinde çok ciddi sorunları taşıyan ve kullanılan tahmin yöntemi ne olursa olsun eğer buna karşı korunmamişsa onu dumura uğratan önemli bir problemdir. Kirlenmenin meydana getirdiği meselelerin farkinda olunmasi ve bilinmesine ragmen, bunlara karşi takinilan tavir daha çok, öznel ve ayrik olmaktadir. Bu kişisel yaklasxmlar yaygın çözümlerin oluşmasını engellediği gibi, var olan yöntemlerden alınan verimi de düşürmektedir. Bu tezde yapilmak istenen kirlenme oranının belirlenmesinde dinç analiz tekniklerini içeren rasyonel bir yöntemin geliştirilmesi ve bir sonraki basamakta kullanılacak tahmin yöntemine bağlanarak tahmindeki hata payınin düşürülmesidir. Ayrica işlem basamaklarında izlenen yolun bir bilgisayar yazılım programinaelverişli olmasına özen gösterilmiş ve bu amaçla bir yazilım hazxrlanmistir. Kirlenmeyi hatanın yapısından ayri olarak düşünmek çok yanlış olacağından hatanın doğasına yönelik bir takım sorgulamalar farklı disiplinlerin önerdikleri sistematikler çerçevesinde ele alınarak kirlenmeye yapısal bir tanım getirilmeye çalişllmlştlr.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A ROBUST ESTIMATION METHOD FOR CONTAMINATION IN LEAST FAVOURABLE DISTRIBUTION DALGIN, Muhammed M.S. in Statistics Supervisor: Prof. Dr. Fetih YILDIRIM August, 1993, 78 pages Contamination in data sets is a grave problem that may paralyse any estimation method which is not very well guarded against it. Although contamination and its effects are very well known, making guesses about it on data under study are purely based on subjective grounds which also seem to be independent of the method that will be used in the estimation process. This subjectivity monopolizes the use of some of very good estimators and their irrelevance diminishes value. In order to rationalize the choice and to enhance its value this study aims to contrive up a procedure consisting of robust data analysis techniques, which also presents a viable algorithm for a computer software to estimate the iiiportion of the contaminated data that is further appreciated in a suitably chosen location parameter estimation model for contaminated data sets. Yet any attempt to guess the amount of contamination without any understanding of the grounds of error will be nipped in the bud let alone it will be contained. For that reason inquiries coming from different disciplines are directed on the nature of it.