Supplier evaluation in electronic procurement
Elektronik satınalmada tedarikçi değerlendirmesi
  1. Tez No: 287351
  2. Yazar: BERKE BARAN ÇALIŞKUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN FEYZİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik satınalma, Tedarikçi seçimi, Teklif değerlendirmesi, Çok ölçütlü karar verme, Choquet tümlevi, E-procurement, Supplier selection, Bid evaluation, Multi-criteria decision making, Choquet integral
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
E(lektronik)-satınalma, malzeme ve hizmetlerin internet üzerinden işletmeler arasında alımı ve satımıdır. Kullanılan yaklaşıma göre, alıcılar veya satıcılar fiyat belirleyebilir veya teklif cağrısında bulunabilirler, alışveriş işlemini başlatıp sonlandırabilirler. Böyle bir sisteme katılan firmalar, stoklarını daha etkin kontrol etmeyi, aracılara yapılan masrafları azaltmayı ve imalat süreçlerini iyileştirmeyi beklerler.E-satınalmanın bir parçası olan açık eksiltmeli ihalelerde, birden fazla satıcı tek bir alıcıyla iş yapabilmek için rekabet eder. Burada firmalar daha önceden karar verilmiş bir süre sonuna kadar veya daha düşük fiyat veren kalmayana kadar teklif verebilirler. Açık eksiltmeli ihaleler, büyük kurumlar tarafından önemli bir tassarruf aracı olarak görülmekte ve Internet'in ortaya çıkması ile daha çok sayıda şirketin benimsediği çevirimiçi bir faaliyet haline gelmektedir.Açık eksiltmeli ihalelerin doğaları gereği içerdikleri bir kusur sadece fiyat odaklı olmalarıdır. Teklif veren firmalar yarışa devam edebilmek için çoğu zaman ürün kalitesinden fedakarlıkta bulunmak zorunda kalmaktadır. Bu sorunu aşmak üzere, satıcıların aynı anda birden fazla boyutta rekabet edebildiği ve alıcıların da eniyi ortalama çözümü edinme olanağına kavuştuğu bir değerlendirme sistemi önermekteyiz. Yaklaşım, karar ölçüt çiftleri arasındaki etkileşimi dikkate alan ve bir çok ölçütlü verme yöntemi olan 2-toplanır Choquet tümlevine dayanmaktadır. Ayrıca, satıcıların ihalenin tamamlanan bir aşamasındaki galibe göre tekliflerini yeniden düzenlemede faydalanabilecekleri bir otomatik öneri sistemi geliştirilmiştir. Önerilen düzen bir BT sisteminin satınalmasında kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
E(lectronic)-procurement is the business-to-business purchase and sales of supplies and services over the Internet. Depending on the approach, buyers or sellers may specify prices or invite bids, and transactions can be initiated and completed. Participating companies expect to be able to control parts inventories more effectively, reduce purchasing agent overhead, and improve manufacturing cycles.As a part of e-procurement, multiple sellers of products vie for the business of a single buyer in reverse auctions. Bidding continues until a pre-established bidding period ends or until no seller is willing to bid any lower price. Reverse auctions have been identified by many large organizations as an effective tool to achieve procurement savings and with the advent of Internet, more and more companies are adopting its online version.An important problem with reverse auctions is that they are narrowly focused on price reduction. Most of the time, bidding companies are forced to sacrifice form their product quality to remain in the competition. To overcome this complication, we propose an evaluation framework where sellers can compete in several dimensions concurrently and buyers have the opportunity to procure the best compromise. The approach is based on a multi-criteria decision making technique, namely 2-additive Choquet Integral aggregation, where interactions among decision criteria pairs can be taken into account. An automatic recommendation system is developed for the sellers to adjust their offers based on the winner of the actual auction stage. The proposed framework is applied for the procurement of an IT system in a Turkish company.