Production of optical gratings and study of surface deformations by holographic methods
- Tez No: 2874
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY İNCESU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Holographic diffraction gratings, holo graphic inter fer ometry, doub le- exposure ~/V
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET HDLOSRAFI TEKNtöî KULLANILARAK OPTtK AS üRETtMt VE YÜZEY BOZUKLUKLARIN I İM İNCELENMESİ ECEVÎTj F.Necati Yüksek Lisans Tezi, Fizik Bölümü Te2 Yöneticisi: Doç. Dr. Tuncay İNCESU Şubat 1988. 57 sahife Holografi ile bilinen.fotoğraf arasındaki fark, holografi tekniğinde bir ışık dalgasının genliğinin? fasının ve polarizasyonunun tümüyle kayded i leb i 1 mesi d i r. Holografi eşfazlı ışık kaynağına ve özel yüksek yoğunluklu kayıt malzemelerine ihtiyaç gösterir.. Bütün deney ler i n sarsıntıdan izole edilmiş ortamda yapılması gerekir. Bu sebeple bir adet optik masa dizayn edildi ve Michelson interf erometr isiy 1 e üç farklı etki uygulanarak stabilizesi test edildi. Holografi tekniğiyle He-Ne laseri kullanarak optik ağ üretildi. Çizgi aralığı 1.57 pm olarak ölçüldü. Holografik inter f erometr i bir cisim üzerinde bir etkiden önce ve sonra oluşan farkların hologramlarını karşılaştırarak yüzeyde meydana -V-gelen bozuklukları araştırmada kullanılabilir. Çift -poz tekniğiyle mekanik» elektrik vb. etkiler altındaki cisimlerin He-Ne laseri kullanılarak hologramları alındı. Anahtar kel imeler : Ho loğr af i k optik ağ; holografik i nterf erometr i » çift-poz holografi. -VI-
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRODUCTION OR OPTICAL GRATINGS AND STUDY OR SURRACE DEFORMATIONS BY HOLOGRAPHIC METHODS ECEVÎT, F.Necati M.S. in PHYSICS Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tuncay İNCESU February 1988, 57 pages Difference between optical holography and or dinary photography is that in holography a light wave is completely recorded like its amplitude, phase as well as its po 1 ar i za t i on. Ho loğr âphy re quires coherent light sources, special recording materials with high reso lut ion. Al 1 experiments should be done on a vibrationaly isolated medium. For this reason an optical table was designed and tested against three disturbances using Michelson interferometer. Using holographic technique an op tical diffraction grating was produced using He- Ni laser. Fringe spacing is 1.57 Hn». Holographic in- terf er ometry can be used to study surface deforma- - İU -ti ons of objects by comparing the holograc of the object before and after the deformation, rou ble-exposure holograms of different objects under mechanic and electrical effects were taker using He-Ne laser (Spectra-Physics model 157).