Yer fıstığı kabuğu, yer fıstığı kabuğu kömürü ve köpüğü üzerine Cibacron Red C-2G'nin adsorpsiyonu
The adsorption of Cibacron Red C-2G dye on the peanut shell, coal and foam
  1. Tez No: 287548
  2. Yazar: YAKUP AKKOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL ACEMİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Yer fıstığı kabuğu, köpük, kömür, Cibacron Red C-2G, adsorpsiyon, kolon, izoterm, kinetik, termodinamik, Peanut shell, foam, coal, Cibacron Red C-2G, adsorption, column, isotherm, kinetics and thermodynamics
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada yer fıstığı kabuğu, yer fıstığı kabuğundan üretilen kömür ve köpük üzerine sulu çözeltiden Cibacron Red C-2G boyasının adsorpsiyonu araştırıldı. Adsorpsiyon üzerine temas süresi, konsantrasyon, pH ve sıcaklık etkisi incelendi. İncelenen tüm şartlar altında Cibacron Red C-2G'nin maksimum adsorpsiyonunun fıstık kabuğu için % 88-% 93, kömür için % 31-% 85, köpük için % 63-% 99 arasında olduğu belirlendi.Kolon adsorpsiyonu üzerine çözelti konsantrasyonu incelendi. Cibacron Red C-2G'nin maksimum adsorpsiyonlarının fıstık kabuğu, kömür ve köpük için %95- % 100 arasında olduğu belirlendi.İzoterm incelemelerine göre, yer fıstığı kabuğu üzerine Cibacron Red C-2G'nin adsorpsiyonunun Freundlich izotermiyle uyumlu olduğu ve Langmuir izotermine uymadığı görüldü. Yer fıstığı kabuğundan hazırlanan kömür üzerine Cibacron Red C-2G'nin adsorpsiyonu Langmuir izotermiyle uyumlu ve Freundlich izotermi ile kısmen uyum içinde iken yer fıstığı kabuğundan hazırlanan köpük üzerine Cibacron Red C-2G'nin adsorpsiyonun hem Langmuir hemde Freundlich izotermine kısmen uyduğu görüldü.Kinetik incelemelere göre, Cibacron Red C-2G'nin yer fıstığı kabuğu ve kömürü üzerine adsorpsiyonu yalancı ikinci dereceden kinetik modele ve partikül içi difüzyona uyduğu ve adsorpsiyonun yalancı birinci dereceden kinetik modele uymadığı belirlendi. Yer fıstığı kabuğundan üretilen köpük üzerine Cibacron Red C-2G'nin adsorpsiyonun yalancı birinci dereceden ve yalancı ikinci dereceden kinetik modellere uymadığı fakat partikül içi difüzyon modeline ise kısmen uyduğu görüldü.Ayrıca termodinamik parametrelerde standart Gibbs enerjisi, standart entalpi ve standart entropi değerleri hesaplandı ve elde edilen değerler ayrıntılı bir şekilde yorumlandı.
Özet (Çeviri)
In this study, the adsorption of the dye Cibacron Red C-2G from aquous solution onto peanut shell, coal and foam produced from peanut shell was investigated. Effects on the contact time, concentration, pH and temperature on adsortion were studied. Maximum adsorption of the Cibacron Red C-2G under investigated conditions were determined between 88%- 93% for peanut shell, 31%- 85% for coal and % 63%- 99 % for foam.Column adsorption studies were also perfomed. Effect of concentration was investigated on the column adsorption. The maximum adsorptions of Cibacron Red C-2G were determined to be between 95% - 100%. for peanut shell, coal and foam.According to the isotherm investigations, it was consistent observed that the adsorption of Cibacron Red C-2G onto peanut shell was in consistent with the Freundlich isotherm and did not obey the Langmuir isotherm it was seen that the adsorption of Cibacron Red C-2G on coal prepared peanut shell complied to the Freundlich and Langmuir isotherms while the adsorption of Cibacron Red C-2G on foam prepared the peanut shell was in consistent with the Langmuir isotherm and partially in consistent with the Freundlich isotherm.According to the kinetic investigations, it was determined that the adsorption of the Cibacron Red C-2G on the peanut shell and it?s coal conformed to the pseudo second- order kinetic model and intra-particle diffusion model but the adsorption did not obey the pseudo first- order kinetic model. İt was seen that the adsorption of the Cibacron Red C-2G on foam produced from peanut shell did not obey the pseudo first- order kinetic model and pseudo second- order kinetic model however, it was in consistent with partially the intra-particle diffusion.morever, the standard Gibbs energy, standard enthalpy and standard entropy values from termodyamic parameters were calculated and the values obtained were interpreted in detail.