Türk bankacılık sistemi içerisinde katılım bankacılığı'nın yapısal analizi
Structural analysis of participation banking in turkish banking system
- Tez No: 287643
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKAİ ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Katılım Bankacılığı, Özel Finans Kurumları, İslami Bankacılık, Faizsiz Bankacılık, Kâr- Zarar Ortaklığı, Participation Banking, Private Financial Institutions, Islamic Banking, Interest- Free Banking, Profit and Loss Sharing
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Katılım Bankacılığı'nın Türk bankacılık sektörü içerisindeki durumu bu çalışmada incelenmektedir. Öncelikle Türk bankacılık sektörü hakkında genel bilgilere yer verilmektedir. Türk bankacılık sektörünün Cumhuriyet öncesi ve sonrası gelişim süreci hakkında araştırmalar yapılmış, bu sektördeki bankaların türleri açıklanmış ve denetleyici kurumlar incelenmiştir. Sonrasında Katılım Bankaları'nın tarihsel gelişim süreci, bu bankaların doğuşunu gerektiren sebepler, kullanılan fon toplama ve kullandırma yöntemleri ile dünyadaki durumu incelenmiş ve son olarak Türkiye'de faaliyet gösteren Katılım Bankaları araştırılarak, bu bankalarda çalışan kişiler ile sözlü görüşmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the position of Participation Banking in Turkish banking sector. First of all, general information about Turkish banking sector is explained in this paper. It was researched about development process of Turkish banking sector before and after the Republic. In addition, the types of banks in this sector were expressed and supervisory agencies were analyzed. Then, the historical development process of participation banks, the reasons of occurrence of participation banking system, the methods are used for collecting and transferring funds by participation banks and the situation of participation banks in the world were investigated. Finally, the participation banks in the Turkish banking sector were searched and people working in these banks were interviewed.