Katılım bankalarında verilen hizmet içi eğitimlerin personel algısına etkisi
Participation banks
  1. Tez No: 290608
  2. Yazar: BÜLENT ADİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ BÜYÜKKILIÇ ŞEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Participation Bank, Personnel Education, In-Service Education, Human Resources
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
İslam coğrafyasında ortaya çıkan ve halen ABD, Avrupa, Rusya, Uzak Doğu ülkelerinde de hızla gelişerek yaygınlaşan faizsiz bankacılık anlayışı Türkiye'de de 1984 yılından beri faaliyetlerine devam etmektedir. Şube sayılarını hızla arttırmalarına rağmen hala kamuoyunun katılım bankaları ile ilgili çok net bilgiye sahip olamadıkları gibi kesin bir yargıya da varamadıklarını söylemek yanlış olmayacaktır.BDDK'nın sitesinden elde edilen verilerden yola çıkarak Türkiye için çok daha hızlı bir şekilde gelişme potansiyeline sahip olan katılım bankalarının istenilen seviyede gelişim gösteremediği söylenebilir. Mevcut yapılanmanın Türkiye bankacılık potansiyelinin %5'ine ulaştığı tespitinden hareketle, katılım bankaları açısından hem tanıtım noktasında, hem de personel yapılanması noktasında bir problem olduğu öngörülebilir.Türk bankacılık sektörü 2010 yılı itibarıyla Türkiye Katılım Bankaları Birliğinin analizlerine göre %12 civarında büyüyecektir, buna karşın katılım bankalarının büyüme oranının %20?25 civarında olacağı öngörülmektedir. Türkiye'de faaliyet gösteren katılım bankalarının mevcut durumlarının doğru olarak algılanabilmesi ve potansiyellerinin değerlendirilebilmesi açısından personel eğitim politikalarının, verilen eğitimlerin hizmet kalitesine ve personelin algısına yansımalarının ve tüm bunlara bağlı olarak ortaya çıkan sonuçların bu bankaların bilinirliği üzerindeki etkilerinin incelenmesi bize nüfusunun %99'u Müslüman olan Türkiye'de bu bankaların bankacılık sistemi içerisinde neden %5'lik bir pay alabildiği ve halen yastık altında bekleyen ve ekonomiye kazandırılamayan yaklaşık 50 milyar Dolar hakkında daha sağlıklı bir yorum yapma şansını sağlayacaktır.Bu araştırmanın konusunu katılım bankası personel yapısı ve hizmet içi eğitim sürecinin banka çalışanlarının algısına etkisinin araştırılması oluşturmaktadır. Bu amaçla çalışmanın Birinci bölümünde katılım bankaları hakkında genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde insan kaynakları ve hizmet içi eğitim süreci genel olarak açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise katılım bankacılığı kavramı genel hatlarıyla açıklanmıştır. Dördüncü ve son bölümde ise yirmi sorudan oluşan bir anket çalışması ile Ankara'da bulunan katılım bankaları arasından seçilen on altı banka şubesinde verilen hizmet içi eğitimlerin personel üzerindeki algısını ortaya koymak amaçlanmıştır. Tez çalışmasının bu kısmında anket çalışması ve sonuçlarının analizine yer verilmiş olup bu doğrultuda sonuç ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The understanding of interest ? free banking, which occurred in Islam Geography and at present which is also growing up by developing fast in USA, Europe, Russia, Far East Countries, has been also keeping on its activities in our country since 1984. In spite of the fact that they increased the number of their departments, I think it will not be a mistake to say that neither they have clear information about the participation banks nor they are able to pass judgments on them. By considering the data got from the website of BDDK, it won?t be a mistake to say that the participation banks, which have much faster development potential for our country, have not realized the evolution at intended level. If it was thought that present structuring had reached %5 of Turkey banking potential, it could be foreseen that there was a problem on the point of both advertisement and staff settlement in terms of participation banks.In point of that the existing conditions of the participation banks which are active in our country are able to be perceived truly, the examination of staff education politics, the reflections of this issued education to service quality and bank performances, the effects of the results, which occur depending all of these, on the awareness of these banks gives us a chance to comment more healthily.The staff structure of the participation bank and searching the effect of the present in service training period on bank performance and the awareness of the bank forms this research subject. So in the first part, general information about the participation banks and deposit banks is given. In the second part, in service training period and the subject of personnel education are explained. In the last part, the survey which was done about this subject and the result analysis are discussed and in this direction, solution suggestions are submitted.