Katılım bankacılığının gelişimi ve Türkiye örneği
  1. Tez No: 419157
  2. Yazar: YUNUS KUTVAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DİKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Katılım Bankacılığı, Faizsiz Finans, İslami Bankacılık, Fon Kullandırma Yöntemleri, Sukuk, Teverruk, Participation Banking, Interest-free Finance, Islamic Banking, Stimulation Methods for Fund Usage, Sukuk, Tawarruk
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
İlk olarak 1963 yılında Mısırda başlatılan faizsiz bankacılık sistemi Türkiye'de 1983 yılında“Özel Finans Kurumları”(ÖFK) ismiyle organize olmuştur. 2005 yılında ülkemizde yapılan kanuni düzenlemeler sonrasında ismi“Katılım Bankacılığı”olarak değişen bu müesseseler, dünyada“İslami Bankacılık”olarak tanınmaktadır. Klasik bankacılık sistemine göre henüz çok yeni sayılabilecek olan katılım bankacılığı, 2008 krizinden sonra gerek finans çevrelerinin gerekse akademik çevrenin dikkatini üzerine çekmiştir. Bu konuda yapılan çalışmaların çoğu katılım bankacılığının nasıl gelişeceğini incelemeye yöneliktir. Bu çalışma, katılım bankacılığının gelişimini incelemenin yanı sıra, Türkiye'nin faizsiz finans alanında gelişimi için yapması gerekenleri ele almaktadır. Bu bağlamda“Türk Bankacılık Sistemi”,“Faizsiz Bankacılık Sistemi”ve“Dünyada ve Türkiye'de Katılım Bankacılığı”gibi konular çalışma içerisinde incelenecektir. Son bölümde ise konuyu test etme amaçlı anket çalışmasına yer verilecektir. Anket çalışmasında elde edilen bulgulardan bazıları; katılım bankalarının kendilerini tam olarak ifade edemedikleri (%73,84 oranında), fon kullandırma yöntemlerinin geliştirilmesi gerektiği (%86,49 oranında), katılım bankalarının nakit finansman sağlayabileceği (%53,5 oranında) şeklindedir.
Özet (Çeviri)
Initiated firstly in 1963, Egypt, interest-free banking system was organized in Turkey by the name of ''Private Finance Initiative '' (PFI) in 1983. Changed its name to ''Participation Banking'' after regulations done in 2005, Turkey, these foundations are known as ''Islamic Banking'' around the world. Participation banking, which is pretty new compared to classical banking system, got the attention of both finance and academic societies after 2008 crisis. Most of the studies conducted about this topic are related to figure out how participation banking will improve. Besides analyzing the development of participation banking, this study considers about the necessary moves for Turkey's becoming interest-free finance center. In this respect, topics like '' Turkish Banking System'', ''Interest-free Banking System'' and ''Participation Banking in Turkey and World'' will be analyzed during the study. The last part will be reserved for survey that aims to test the topic. Some of the findings in the survey is that the participation banks can not express themselves fully. In addition to this fund utilization methods must be developed and participation banks can provide cash financing.