İşletmelerde karar alma: Konaklama işletmlerinde bir alan çalışması
Decision-making in companies: A field study in companies in tourism sector
- Tez No: 287837
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SALİH YEŞİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Karar Alma, Karar Alma Kalitesi, Performans, Çatışma, Bütünleşme, İletişim, Rational Decision Making, Decision Making, The Quality of Decision Making, Performance, Conflict, Integration and Communication
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
İşletmelerde karar alma, yönetim sürecinin en önemli unsurlarından biridir. İşletmelerde alınan kararlar işletmelerin başarısı üzerinde büyük etkiye sahiptir. Bu nedenle işletmelerde karar almaya büyük önem verilmektedir. Etkin kararlar işletmeleri başarılı kılarken, kötü kararlar işletmeler üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. İşletmelerde yöneticilerin doğru karar almalarında karar alma sürecinin etkin ve verimli bir şekilde gerçekleşmesinin büyük önemi vardır. Özellikle karar alma mekanizması içerisinde bulunan kişiler arasındaki ilişkiler, işletmelerde karar almayı, alınan kararların kalitesini ve işletmenin performansını doğrudan etkileyebilmektedir. Ayırca karar alıcılar ve konaklama işletmelerinin temel özelliklerinin rasyonel karar alma ile arasında anlamlı ilişkiler olabilmektedir.Bu çalışmanın temel amacı konaklama işletmelerinde yöneticilerin, İşletmelerin demografik ve diğer özellikleri, yöneticilerin aralarındaki ilişkiler(çatışma, bütünleşme, iletişim) ve rasyonel karar alma arasındaki ilişkileri araştırmaktadır. Çalışma, Alanya'da faaliyet gösteren konaklama işletmelerinde bir alan araştırması ile desteklenmiş. Çalışmanın amaçlarını ulaşmak için veriler anket soru formuyla toplanmış SPSS programıyla analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar teorik ve uygulama bağlamında tartışılıp değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The decision making in companies is very important part of managerial process. All the decision taken in companies has an impact on the success of the companies. Because of this fact, companies take the decision making very important. The effectiveness and efficiency on decision making process is very important in manager?s rational decision making in companies. Particularly, relationship between managers in decision making mechanism may directly affect decision making, the decision making quality and company performance. Also there are some meaningfull reationship between some chracteristics of decision makers, companies and rational decison decison making.The aim of this study is to investigate the relationship betweeen the chracteristics of decision makers, companies and rational decision making. The study was supported with a field study conducted in companies in tourism industry in Alanya. The study specifically investigates the effect of relationship between managers in decision making mechanism on rational decision making, decision making quality, and company performance. To fulfill the objective of this study, the data was collected through designated questionnaire form and analyzed with SPSS program. The results have been discussed and evaluated in term of theoretical and practical point of views.